Generell minstelønn innføres for alle ansatte innen overnatting, servering og catering fra 1. januar 2018

Publisert

Illustrasjonsfoto: Per Sollerman.

Tariffnemnda vedtok fredag delvis allmenngjøring av Riksavtalens minstelønnssatser. Dermed innføres generell minstelønn for alle ansatte innenfor overnatting, servering og catering.

NHO Service og Handel organiserer bedrifter som drifter kantiner, catering og forpleining.

Allmenngjøring innebærer at lønns- og arbeidsvilkår etter tariffavtalen gjøres gjeldende for alle som jobber i bransjen, også uorganiserte. Selve allmenngjøringen skjer gjennom fastsettelse av en forskrift som er besluttet av den uavhengige Tariffnemnda.

Dette betyr allmenngjøring

  • Allmenngjøring av en tariffavtale innebærer at alle som arbeider i en bedrift som omfattes av tariffavtalens virkeområde, enten de er organiserte eller uorganiserte, minimum har krav på de lønns- og arbeidsvilkår fra tariffavtalen som er allmenngjort.
  • Hovedformålet med ordningen er å hindre at utenlandske arbeidstakere får uakseptable lønns- og arbeidsvilkår, såkalt sosial dumping.
  • Selve allmenngjøringen skjer gjennom fastsettelse av en forskrift.
  • Forskriften fastsettes av Tariffnemnda, som er en uavhengig nemnd.
  • Nemnda er satt sammen av tre nøytrale medlemmer, samt en representant fra LO og en fra NHO.

Fra 1. januar 2018 blir tariffavtalen allmenngjort for alle 94 000 ansatte innen overnatting, servering og catering.

Fra nyttår skal alle som er over 20 år minst ha 157 kroner i timelønn. Ansatte over 18 år skal ha minst 125,94 kroner, mens 17-åringer har rett på minst 111,68 kroner i timen. 16-åringer skal minst ha 102,18 kroner. Tariffnemnda har ennå ikke publisert endelig forskrift, men det var foreslått egne satser for kokker med eller uten fagbrev, samt egne satser for hva arbeidsgiver kan trekke i lønn for innkvartering i bedriften

  • Over 16 år: 102,18 kr. per time
  • Over 17 år: 111,68 kr. per time
  • Over 18 år: 125,94 kr. per time
  • Over 20 år: 157,18 kr. per time

I tillegg skal satsene for fratrekk i bruttolønn for innkvartering i bedriften omfattes av forskriften. For enkeltrom er satsen 531,55 kroner per måned og for dobbeltrom 345,73 kroner per måned.   

Forskriften vil  ikke omfatte tariffavtalens øvrige minstelønnssatser, overtidstillegg, helge-, kvelds- eller nattillegg. Forskriften vil heller ikke omfatte Riksavtalens regulering av arbeidstid. Arbeidstid og overtid skal dermed følge arbeidsmiljølovens regler.

Begjæring om allmenngjøring av Riksavtalen ble fremmet av LO i mai i år. Tariffnemnda sendte utkast til forskrift på høring 27. juni. Mer her

mann
  • Sigbjørn S. Mygland
  • Fagdirektør for tariff og lønn
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?