Vekst i varehandelen: - Men marginene er lave

Publisert

Elektronikk

Elektronikk er en av handelssegmentene som gjorde det særlig godt i juli. Foto: Colourbox.com

I omsetning steg varehandelen med 5,6 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor. Også i antall solgte varer var det vekst, her på 3,3 prosent. — Men mange retailere sliter med svakere marginer.

Det sier bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist.

Etter mer enn to år med nedgang for varehandelen, begynte utviklingen å ta seg opp fra februar 2024. Mai var særlig sterk, mens juni viste noe nedgang igjen sammenlignet med fjoråret i samme periode. I juli er veksten igjen tilbake både i verdi og volum.

— Det vi ser er at mange handelsaktører har svakere marginer på grunn av sterk kostnadsvekst over tid. Det betyr at det fortsatt er særlig fokus på lønnsomhet i bransjen, utdyper Vist.

Hun legger til at når marginene jevnt over synker, så kommer det også flere konkurser i kjølvannet.

— En effekt av pandemien var svært lav konkursandel i handel, og denne “korrigeringen” venter vi å se fremover. Vi ser allerede at det har vært en økning i antall konkurser, selv om vi ikke er tilbake på det nivået som var i 2019.

Før fellesferien spådde NHO Service og Handel at nordmenn og turister kom til å legge igjen 92 mrd kroner i norske butikker denne sommeren – altså i juli og august. Dette vil i så fall bety vekst fra fjoråret.

— Svak krone gjør Norge til et attraktivt reisemål både for nordmenn og turister, og vi er spent på å se hva tallene for juli og august vil vise. Vi tror fortsatt at spådommen vår vil treffe godt, sier Vist.

For juli var veksten sterkest i drikkevarer, apotek, sport og elektronikk, mens kosmetikk, møbel og byggevarer hadde svakest vekst sammenlignet mot fjoråret.

Se NHO Service og Handels handelstall for juli.

Her finner du også vår bransjerapport for handel.

kvinne
mann
  • Knut Erik Rekdal
  • Analyseansvarlig

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?