Matsvinnet er fortsatt på vei ned

Matsvinnet i dagligvarehandel, grossist og matindustri (ekskl. sjømatindustri) ligger an til å nå det første delmålet i bransjeavtalen om 15 prosent reduksjon innen 2020.

Det ble kastet 417.000 tonn spiselig mat i Norge i 2019. Dette tilsvarer ca. 78 kg per innbygger per år og et økonomisk tap på ca. 20,7 milliarder NOK.

Vi forebygger matsvinn

Bedrifter i NHO Service og Handel har forpliktet seg til å reduserer matsvinn.

Husholdningsleddet står for over halvparten av det kartlagte matsvinnet (55 %), etterfulgt av matindustrien (22 %), dagligvarehandelen (15 %), hotell, kantiner, restaurant, offentlig og KBS (7%) og grossistleddet (1 %). Matsvinn fra serveringsbransjen er inkludert som resultat av det fireårige KuttMatsvinn2020-prosjektet som nylig ble avsluttet.

Fra 2015 til 2019 er matsvinnet i matbransjen redusert med 12 % i kilo pr innbygger. Fordelt pr ledd i verdikjeden, så har dagligvarehandelen redusert med 17 %, grossist leddet med 28 %, disse har allerede nådd delmålet om 15 % reduksjon, mens matindustrien (-7 %) har litt lenger vei å gå for å nå målet i 2020.

Pandemien påvirker forbrukerne til å kaste mindre mat

En undersøkelse av forbrukeratferd viser at 1 av 3 vil kaste mindre mat fremover som følge av pandemien. Vi oppgir å handle sjeldnere og tar bedre vare på restene. Slik kan pandemien ha positiv innvirkning på matsvinnet i husholdningsleddet.

Matvett har mer om saken

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?