Dagligvarebransjen og serveringsbransjen er blant de beste på å kutte matsvinn

Publisert

Også Næringslivets Hus og NHO satser offensivt på redusert matsvinn (Arkivfoto).

Regjeringen har sammen med matbransjen et mål om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Resultatene viser at det kastes ca ti prosent mindre mat enn i 2015. Best er dagligvarebransjen som har kuttet 23,3 prosent og serveringsbransjen 28 prosent, mens industrien har kuttet bare 1,2 prosent.

Nå er resultatene klare for 2020 for bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. 107 bedrifter fra hele verdikjeden for mat har knyttet seg til bransjeavtalen gjennom en tilslutningserklæring. Målene for avtalen er 15 prosent kutt innen 2020, 30 prosent innen 2025 og 50 prosent innen 2030.

Fasiten viser at matsvinnet er kuttet med 9,5 prosent i perioden, med andre ord et godt stykke bak målet.

Ambisiøst mål

– Vi trenger flere verktøy i verktøykassa. 30 prosent kutt innen 2030 er et ambisiøst mål, men det skal vi klare, sier landbruks- og matminister Sandra Borch i en pressemelding.

– Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn er et unikt samarbeid der det offentlige og private jobber tett sammen for å forebygge og redusere matsvinn. Innsatsen er et viktig steg i riktig retning, men vi er ikke i mål. Derfor må arbeidet fortsette med full styrke, sier Sandra Borch.

Hun deltok sammen med statsrådene Espen Barth Eide og Kjersti Toppe på et seminar der tallene ble lagt fram.

Dagligvarehandelen skiller seg ut

Dagligvarehandelen skiller seg positivt ut: For 2020 rapporterte fem kjeder på vegne av dagligvarehandelen: NorgesGruppen, Coop, Rema 1000, Bunnpris og Holdbart. Til sammen utgjør disse kjedene over 99 prosent av omsetningen i dagligvarehandelen i 2020. Tallene for dagligvarebransjen har altså fortsatt nedover til tross for en kraftig omsetningsvekst i pandemiåret 2020.

-Dagligvare spiller en viktig rolle i arbeidet med å redusere matsvinn. Matsvinnrapporten viser også at dagligvare har gjort en formidabel innsats med reduksjon på 23,3 prosent siden 2015, en nedgang fra 15,9 kg per innbygger i 2015 til 12,2 kg per innbygger i 2020. Når man også tar i betraktning den sterke økningen veksten var i dagligvare i 2020, er dette sterke tall, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

- REMA1000 har jeg lyst til å trekke frem. De har gjort store grep innen matsvinn både i form av informasjon om oppbevaring slik at mat holder seg lengre, smarte oppskrifter og spennende samarbeid med greenfluencere, sier Vist.

Kantiner ligger i front

Serveringsbransjen / kantinebransjen er blant de ledende aktørene for å hindre matsvinn. I denne bransjen har det vært en samlet nedgang på 28% fra 2017 til 2020; fra 3,6 til 2,6 kg per innbygger.

- Det er gledelig å se at de som tilbereder mat og serverer andre tar en ledende rolle i å redusere matsvinnet. Ledelsesfokus, kompetanseheving og gode systemer for å måle og følge utviklingen har muliggjort dette, sier Jorulf Brøvig Silde, direktør for Drift og Service i NHO Service og Handel

Se pressemelding Matsvinn er redusert med ti prosent

kvinne
Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?