God matomsorg gir matlyst i eldreomsorgen

Publisert

Fra venstre: Beate Skretting, (ordfører i Grimstad kommune), Anita Vatland, (daglig leder i Pårørendealliansen), Arnt Steffensen, (leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Alf Helge Halland, (daglig leder for Matvarehuset), Jorulf Brøvig Silde (bransjedirektør, Drift og Service (moderator) og Guro Berge Smedshaug, (seniorrådgiver hos Helsedirektoratet).

Måltidet for mange eldre er mer enn en forebyggingsaktivitet, en biokjemisk ernæringsprosess, eller noe som gir rytme i hverdagen. Det er også glede, kultur, og en arena for minner og fellesskap. Det er med andre ord ingen grunn til å tro at måltidet har mindre betydning for eldre og syke enn for andre.

Det har lenge vært en økende interesse for mattilbudet på sykehjemmene rundt om i landet, både fordi kvaliteten på mattilbudet varierer mellom kommunene, og fordi det ofte har vært knyttet utfordringer til underernæring i hjemmebaserte tjenester og sykehjem.

Matfaglig kompetanse er viktig for at maten skal lages og tilbys på en appetittvekkende måte. Det var parolen under debatten om matomsorg på Arendalsuka, der representanter fra NHO Service og Handel, Grimstad kommune, Pårørendealliansen, Kost- og ernæringsforbundet i Delta, Helsedirektoratet og Matvarehuset var samlet.

– Vi hører ofte at det er alt for mange medisiner og for lite mat blant eldre. Det sa Anita Vatland, daglig leder i Pårørendealliansen. – Det er gjort en undersøkelse blant pårørende der de kan si sin mening om ulike faktorer ved eldreinstitusjoner. Karakteren går bra 1 til 5. 300 pårørende har gitt sin mening. På mat er snittkarakteren 3.7. Det er positivt. Samtidig ser vi at det også er utfordringer. Per nå er den største utfordringen at pårørendes mening og uttrykk ikke blir fanget opp, fortsatte hun.

Økt appetitt og kompetanse gjennom Matvert

I 2019 ble rapporten Leve hele livet, en helhetlig nasjonal strategi for godt kosthold og sunn ernæring hos eldre som mottar tjenester i sykehjem og hjemmetjenester, offentliggjort. Bakgrunnen for rapporten var blant annet å se på de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre, der mat trekkes frem som en viktig faktor. I utredningen til rapporten kom det blant annet frem at kjøkkenfaglig kompetanse mangler i stor grad i helsetjenesten, og at matservering til syke krever både kjøkken- og matfaglig kompetanse.

Leder for kost- og ernæringsforbundet i Delta, Arnt Steffensen, peker på at utfordringene på institusjoner ofte er at andre enn kokker tilbereder maten.

– Det tar fire år å utdanne seg til institusjonskokk. Dette er kunnskap som andre ansatte på institusjonen ikke har.

Han var tydelig på at selve tilbederendingen av maten er viktig. Ifølge han er det ofte her det går galt.
Steffensen fikk god støtte fra seniorrådgiver hos Helsedirektoratet, Guro Berge Smedshaug. Hun viser til at grunnleggende matvarekompetansen blant ansatte på institusjoner ikke er god nok.

– Det er her matverten kommer inn, sier hun. -Som faglig rådgiver under Helse- og omsorgsdepartementet skal vi gi nasjonale retningslinjer og iverksette tiltak på mat og ernæring hos eldre. Vi har en rekke tiltak som skal gjennomføres, der matvert er et av disse. Berge Smedhaugen viser til Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og
som mottar hjemmetjenester, og forteller at matverten blant annet skal sørge for økt appetitt og mindre matsvinn.

- Potensialet her er stort. En slik matvert må settes i system og det må sikres rett kompetanse, fortsetter hun.

Hva skal til for å lykkes – en suksesshistorie fra Bergen

Matvarehuset, som er medlem av NHO Service og Handel, deltok aktivt under dagens debatt om matomsorg. Bedriften har lang erfaring med utvikling og leveranse av måltidsløsninger for eldre mennesker og andre målgrupper med spesielle behov. De har egne ernæringsfysiologer, og deltar blant annet i langsiktige forskningsprosjekter for å forbedre matløsninger for eldre. De fortalte med stort engasjement hvordan de jobber strategisk med kvalitet i alle ledd. Han pekte på at de har egne ressurser som jobber med menyen, og som gjør at det blir riktig tilpasset de eldre.

Les mer om Matvarehuset og hvordan de bidrar til økt appetitt hos eldre

Å løfte blikket

Bransjedirektør for Drift og Service i NHO Service og Handel, Jorulf Brøvig Silde, har tidligere vært tydelig på at regjeringen bør løfte blikket fra læreboka der begreper som systematisk ernæringsarbeid, fleksible måltidstider, valgfrihet og variasjon ofte nevnes, til å se på konkrete tiltak for god matomsorg.

– Mat handler i stor grad om kunnskap og kompetanse fra de som utøver yrket. Norge trenger kokkene, både de med kompetanse og erfaring som institusjonskjøkken og ernæringskokker, og de som kommer inn med annen kokkeerfaring med kjærlighet til og kunnskap om mat. Den store satsingen og rekrutteringskampanjen Smak deg frem viser fram yrket og mulighetene for den enkelte.

Bransjedirektøren mener matomsorg er mer enn kokker. – Det er også ledere som ser måltidets verdi i livskvaliteten til den enkelte og som organiserer måltidene og det er ansatte som matvertene som legger til rette for at måltidet kan få sin rettmessige rolle i eldreomsorgen.

Se opptak av seminaret

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?