Hverdagsmatens riddere

Publisert

Foto: OlgaKriger colourbox.com

Drep meg, herre konge, men ikkje med graut, sa skalden Halle da Harald Hardråde ville tvinge i ham grøt som straff for hans spottevers, da kjøttfatet gikk tomt for tidlig. Den munnrappe replikken reddet livet til skalden, og huskes tusen år senere. Diskusjoner rundt kosthold og kjøttmengder er med andre ord ikke noe nytt.

Kronikken er signert Jorulf Brøvig Silde, bransjedirektør Drift og Service, NHO Service og Handel, og Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Delta. Den er også publisert i bransjebladet Horekanytt. Se her

I en tid der helse, kosthold og velvære står høyt på agendaen, spiller serverings- og måltidsbransjen en avgjørende rolle i å fremme sunne matvaner i samfunnet. Med utgangspunkt i de nye norske kostrådene, har bransjen en unik mulighet til å gjøre hverdagsmaten sunn, smakfull og næringsrik, samtidig som den inspirerer til gode matvaner. Denne kronikken vil belyse hvordan måltidstjenester kan bidra til et sunnere kosthold og bedre folkehelse.

Kostrådene gir grunnlag for god helse

De nye kostrådene som er på trappene, danner grunnlaget for en god helse. Kostrådene skal i neste runde tilpasses ulike aldersgrupper og livsfaser.

Gravide må spise variert, for at barnet i magen får de næringsstoffene det trenger for å utvikle seg. Barn og ungdom trenger mat som støtter fysisk vekst og kognitiv utvikling. Fysisk aktive personer, som anleggsarbeidere, har behov for et kosthold som støtter et høyt energiforbruk. For eldre mennesker er det viktig å forebygge underernæring, og opprettholde muskelmasse.

En smakfull bransje

Servering- og måltidsbransjen leverer mellom 700 000 og 800 000 måltider daglig, og sysselsetter minst 8000 mennesker. Tilbyderne leverer måltidskonsepter til private og offentlige oppdragsgivere i langsiktige avtaler. Dette gjelder både i næringslivet, helsesektoren, utdanningssektoren og andre virksomheter som ønsker trygge og stabile leveranser av måltider.  

Profesjonelle måltidsleverandører kan levere i henhold til et stort spekter av spesifikasjoner fra oppdragsgiver. Menyen utformes av fagpersoner innen kjøkken, ofte i samarbeid med fagpersoner innen ernæring. Dette sikrer at de oppfyller kostrådene og spesifikke ernæringskrav fra oppdragsgiver. Ved å velge lokale og sesongbaserte råvarer, kan bransjen i tillegg støtte lokale produsenter og tilvirkere av næringsmidler.

Serverings- og måltidsbransjen, med alle sine dyktige fagpersoner, kan med rette kalles hverdagsmatens og folkehelsens riddere!

Et godt mattilbud gir helse og matglede

Profesjonelle måltidstjenester har en sentral rolle i å fremme sunne matvaner, og kan være en kraftig drivkraft i arbeidet for bedre folkehelse. Ved å tilby smakfulle, næringsrike måltider som i tillegg fremmer matglede, kan bransjen bidra til å øke aksepten og etterlevelsen av kostrådene. Et kreativt og velsmakende mattilbud kan inspirere til nye matvaner, slik at folk tar sunnere valg i hverdagen.

Utdanning, inspirasjon og tilpasning til individuelle behov og preferanser er nøkkelen til suksess. Ved å fortsette å jobbe mot disse målene, kan måltidstjenester være en kraftig drivkraft for en sunnere fremtid for alle. Og på samme måte som på Harald Hardrådes tid: Innimellom vil det vanke både kjøttfat og grøt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?