Jorulf Brøvig Silde er direktør for Drift og Service i NHO Service og Handel.
Hvert år kaster Norge 450.000 tonn spiselig mat. I 2020 kastet hver nordmann i snitt 85 kilo mat.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og landbruks- og matminister Sandra Borch presenterte denne uken utvalget som skal utrede tiltak for å nå målet om 50 prosents reduksjon av matsvinnet innen 2030. Utvalget skal blant annet komme med forslag til en matkastelov. Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og styreleder i Matvett, skal lede utvalget. Matvett skal ha rollen som sekretariat.
Problem gjennom hele verdikjeden
-Matsvinn er sløsing med ressurser og skaper utfordringer i behandling av avfallet. Matsvinnet er problem gjennom hele verdikjeden, fra produksjon, foredling, distribusjon og logistikk, salg og tilberedning. Måltids- og serveringsbransjene har i flere år arbeidet godt med dette og en rekke aktører har vist at det er mulig å redusere matsvinnet betydelig Dette utvalget har mandat å se helhetlig og konkret på matsvinnet og hva som kan redusere ressurstapet ytterligere. Jeg er sikker på at måltids- og serveringsbransjene har mye å bidra med i dette arbeidet, sier Jorulf Brøvig Silde.
Godt samarbeid med matbransjen
Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matbransjen om å redusere matsvinn, og det er redusert med ti prosent fra 2015. Dette er et skritt i riktig retning, men langt fra nok. Vi viderefører nå samarbeidet ved å nedsette et utvalg som også inkluderer andre aktører, som miljøorganisasjonene. Vi har tro på at vi sammen skal klare det ambisiøse målet om å halvere matsvinnet innen 2030, sier Espen Barth Eide i en pressemelding.
Regjeringens pressemelding
Mandat (pdf):