Målet er 50 prosent reduksjon av matsvinnet innen 2030

Jorulf Brøvig Silde er direktør for Drift og Service i NHO Service og Handel. Foto: Baard Fiksdal

-Mat skal jo spises, ikke kastes, sier Jorulf Brøvig Silde i NHO Service og Handel. Han sitter i et offentlig utvalg som har fått ansvar for å finne ut hvordan en matkastelov skal fungere. Større rabatt på mat nær utløpsdato er et mulig tiltak.

Jorulf Brøvig Silde er direktør for Drift og Service i NHO Service og Handel.

Hvert år kaster Norge 450.000 tonn spiselig mat. I 2020 kastet hver nordmann i snitt 85 kilo mat.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og landbruks- og matminister Sandra Borch presenterte denne uken utvalget som skal utrede tiltak for å nå målet om 50 prosents reduksjon av matsvinnet innen 2030. Utvalget skal blant annet komme med forslag til en matkastelov. Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og styreleder i Matvett, skal lede utvalget. Matvett skal ha rollen som sekretariat.

Problem gjennom hele verdikjeden

-Matsvinn er sløsing med ressurser og skaper utfordringer i behandling av avfallet. Matsvinnet er problem gjennom hele verdikjeden, fra produksjon, foredling, distribusjon og logistikk, salg og tilberedning. Måltids- og serveringsbransjene har i flere år arbeidet godt med dette og en rekke aktører har vist at det er mulig å redusere matsvinnet betydelig Dette utvalget har mandat å se helhetlig og konkret på matsvinnet og hva som kan redusere ressurstapet ytterligere. Jeg er sikker på at måltids- og serveringsbransjene har mye å bidra med i dette arbeidet, sier Jorulf Brøvig Silde.

Godt samarbeid med matbransjen

Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matbransjen om å redusere matsvinn, og det er redusert med ti prosent fra 2015. Dette er et skritt i riktig retning, men langt fra nok. Vi viderefører nå samarbeidet ved å nedsette et utvalg som også inkluderer andre aktører, som miljøorganisasjonene. Vi har tro på at vi sammen skal klare det ambisiøse målet om å halvere matsvinnet innen 2030, sier Espen Barth Eide i en pressemelding.

Regjeringens pressemelding

Mandat (pdf):

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?