Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath. Foto: Manpower
Forrige kvartal tydet ManpowerGroups arbeidsmarkedsundersøkelse på at optimismen var på vei tilbake i arbeidsmarkedet. Nå skal arbeidsmarkedet bli enda sterkere, viser ny måling.
Selskapet har spurt 787 norske arbeidsgivere om de forventer økt, redusert eller uendret bemanning i sin virksomhet i månedene fra oktober til desember. 45 prosent svarer at de skal bemanne opp, mens 20 prosent skal bemanne ned. Nettoutsiktene er +25 prosent, og går dermed frem med 3 prosentpoeng fra forrige undersøkelse.
– Vi ser at aktiviteten øker i mange bransjer, særlig innen logistikk og transport. En del virksomheter har utsatt nødvendige oppbemanninger, men posisjonerer seg nå for videre vekst. Samtidig er det andre som fortsatt avventer, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.
Stort behov for ny kompetanse
Ifølge undersøkelsen har alle bransjer positive eller nøytrale netto bemanningsutsikter. Det vil si at det er flere bedrifter som skal bemanne opp enn ned.
Det er transport og logistikk som har de sterkeste bemanningsutsiktene. Her skal netto 45 prosent av bedriftene bemanne opp. Bemanningsutsiktene er 11 prosentpoeng høyere enn i forrige kvartal.
Også bransjene helse og livsstil, IT, og industri og produksjon har sterke bemanningsutsikter. Nettoutsiktene for alle tre bransjer er på +33 prosent.
Andre bransjer, som forbrukervarer og -tjenester (+23 %) og finans og eiendom (+20 %), har noe svakere, men fortsatt sterkt positive utsikter.
– Vi legger merke til at også i bransjene med relativt svakere utsikter, er det fremdeles en høy andel av bedriftene som skal ansatte flere. Forskjellen er at det også er flere bedrifter som skal bemanne ned. Med andre ord er det stor utskiftning av kompetanse i en del bransjer, sier Brath.
Jobbene skapes i Oslo
Geografisk skal det skapes flere jobber i alle deler av Norge. Regionene Stor-Oslo og Sørvest-Norge leder an med netto bemanningsutsikter på henholdsvis +33 prosent og +25 prosent.
Bemanningsutsiktene i Østlandet utenom Oslo er på 20 prosent.
Både Midt-Norge og Nord-Norge har svakere bemanningsutsikter enn tidligere kvartaler, på henholdsvis +11 og +9 prosent. Begge regionene går sterkt tilbake fra forrige undersøkelse, og ligger henholdsvis 16 og 18 prosentpoeng lavere enn i forrige undersøkelse.
Må tørre å satse på de unge
– Den underliggende driveren for de sterke bemanningsutsiktene er fortsatt kompetansemangel. Teknologien og arbeidsmarkedet endrer seg raskt, og bedriftene har derfor behov for å fylle på med mer kompetanse. Den kompetansen er det imidlertid ikke enkel å få tak i, sier Brath.
I en tidligere ManpowerGroup-undersøkelse fra januar svarte 69 prosent av norske bedrifter at de sliter med å få tak i riktig kompetanse.
Også undersøkelser fra tidligere år viser at virksomhetene mangler kompetanse.
– Det er ingenting som tyder på at det vil bli lettere å få tak i medarbeidere med spesialkompetanse og lang erfaring i fremtiden. Vi tror de bedriftene som vil gjøre det best i dagens arbeidsmarked er de som tør å tenke annerledes. Det vil si at de satser på unge og eksisterende ansatte, og heller bruker opplæring, etter- og videreutdanning for å gi dem kompetansen de trenger, sier Brath.
Om undersøkelsen: ManpowerGroups arbeidsmarkedsundersøkelse gjennomføres blant et representativt utvalg norske bedrifter hvert kvartal.
Arbeidsmarkedsundersøkelsen for fjerde kvartal 2024 ble gjennomført mellom 1. og 30. juli med 787 norske bedrifter som respondenter. Hver bedrift fikk spørsmålet: Hvordan forventer du at totalbemanningen i din bedrift vil endre seg i de tre månedene til desmber 2024 sammenliknet med nåværende kvartal?
Netto bemanningsutsikter beregnes ved å trekke andelen som forventer redusert bemanning fra andelen som forventer økt bemanning. Dette gir en ledende indikator på hvordan bemanningen forventes å endre seg i bransjen eller regionen i det kommende kvartalet. Netto bemanningsutsikter er justert for sesongvariasjoner.
Undersøkelsen er en del av ManpowerGroups globale arbeidsmarkedsundersøkelse ManpowerGroup Employer Outlook Survey, som har blitt gjennomført i over 50 år. I Norge har undersøkelsen blitt gjennomført siden 2003.
Feilmarginen i undersøkelsen er +/- 3,5 prosentpoeng.