Varehandel: — Kan se ut som det går oppover herifra

Publisert

Analyse, prognose, illustrasjon

Foto: Colourbox.com

Som for februar, viser varehandelstallene for mars en oppgang i volumet for solgte varer når man justerer for at påsken var i april i 2023. Mars er andre måned på rad med volumvekst etter nedgang gjennom to og et halvt år.

— Forbrukerne har det fortsatt økonomisk tøft, men den dypeste dalen ser ut til å være nådd.

Det sier direktør for Handel i NHO Service og Handel, Linda Vist.

— Det er samtidig ikke slik at varehandelen går svært godt, nå. De fleste aktørene opplever fortsatt tøffe tider, der de må være bevisst alle sine kostnader. Vi må ikke glemme at handelen har vært under press gjennom mer enn to år, og med tanke på hvor små marginer det er for flere aktører i bransjen, vil det ta tid før tryggheten rundt salget kommer tilbake, utdyper hun.

Vist understreker at det fortsatt selges lave volum, og at fjoråret – som er sammenligningsgrunnlaget – var svært svakt.

I mars hadde handelsnæringen en volumvekst på 1,5 prosent justert for påske og verdivekst på 6,0 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er etter justering for påskedagene, som gav færre handledager i år.

Samtidig gir påsken en god måned for dagligvarehandelen, og her ser vi en vekst på 0,4 prosent i volum og 5,9 prosent i verdi sammenlignet med fjoråret. Handling i fysisk butikk vokste med 1,2 prosent. Påskeeffekten er positiv for butikkhandel, mens netthandelen fikk en nedgang på 3,4 prosent grunnet påskeeffekten. Det er likevel fortsatt netthandelen som er vekstvinner i første kvartal, med en vekst på 7,0 prosent i verdi. 

For 2024 så langt, er det en volumvekst på 0,0 prosent og verdivekst på 4,6 prosent (ikke justert for virkedager).

Se mer utfyllende informasjon om tallene her, eller se vår bransjerapport for handel.

kvinne
mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!