Nye bransjerapporter lansert i dag

Publisert

Dørum

Foto: NHO SH

Tall og Trender 2023, bransjerapportene for våre seks bransjer, ble offentliggjort i dag under vårt konjunktur-seminar.

Se våre bransjerapporter her

Se opptak fra dagens seminar 

Tøffe tider

- Dyrtiden har truffet husholdningenes økonomi hardt, sa Øystein Dørum, NHOs sjeføkonom under dagens seminar.

- De siste årene har lønnsveksten ikke holdt tritt med prisveksten, og samtidig er boliglånsrentene om lag tredoblet. Inntektssvikten sees godt både i det private forbruket, som har stagnert, og i boligbyggingen, som er bortimot halvert i løpet av kort tid, sa Dørum

- Det meste tyder på at prisveksten nå har toppet ut, og at rentene derfor kan bli senket noe til høsten. Dette vil gi folk mer å rutte med. Samtidig er veksten i norsk økonomi og dermed i sysselsettingen ikke all verdens. Derfor tror vi at veksten i forbruket blir beskjeden også i år, sa Dørum.

Tall og Trender 2023

Knut Erik Rekdal, analyseansvarlig i NHO SH, presenterte bransjerapporter. Her er hovedpunkter:

• Blandet utvikling i våre bransjer. Noe lysning fra et lavt nivå.
• Marginene svekkes etter kostnadssjokkene i utgangen av pandemien.
• Lav vekst i næringslivet og svekket kjøpekraft for forbrukerne gir utfordringer for våre bransjer.
• Mens det går bra i industrien er det lave marginer i våre bransjer og de har til felles at lønn er det største kostnadsposten. Derfor blir lønnsoppgjøret svært viktig for våre medlemmer og en høy lønnsvekst vil få mye større konsekvenser i våre bransjer som er arbeidsintensive og har lave marginer.

Under finner du smakebiter fra hver bransje.

Bemanningsbransjen:

Etter et stort fall i 2020 er omsetningen og antall fakturerte timer tilbake på nivået før pandemien i 2022. I 2023 faller imidlertid både omsetning og timer betydelig som følge av innstramninger i adgangen til å benytte innleie og svake konjunkturer.

Drift og Service:

Bransjene i Drift og Service har vært vekstbransjer frem til pandemien med en gjennomsnittlig årlig vekstrate på 6,9 prosent. I det første pandemiåret 2020 falt omsetningen betydelig i kantinesegmentet, mens de andre bransjene ble mindre rammet. Samlet falt også lønnsomheten i bransjen i 2020. Utstrakt bruk av hjemmekontor og mobilitetsreduserende tiltak som smitteverntiltak var hovedårsaken til den sterke nedgangen. I 2022 er omsetningen i stor grad tilbake og i følge SSB omsetningsindeks for tjenester tilknyttet eiendomsdrift fortsetter veksten i 2023.

Handel:

Norsk detaljhandel eksklusive salg på bensinstasjoner, som er butikk- og netthandel til forbrukere, hadde en omsetning på 566 milliarder kroner i 2023 og en verdivekst på 3,8 prosent fra 2022 (SSB). Utviklingen i volum har vært negativ de seneste årene da inflasjonen har vært betydelig høyere enn verdiveksten. I etterkant av pandemien har forbrukerne vridd forbruket mot tjenester igjen, samt mot kjøp i utlandet etter at grensene ble åpnet etter pandemien. I tillegg til dette har økte renter og høy inflasjon redusert forbrukerens kjøpekraft.

Sikkerhet

Behandlede alarmer for bedriftsmarkedet økte i 2023 med 10,8 prosent. Volumet passerte 20 millioner for første gang og endte på 21,9 millioner i 2023 opp fra 19,8 millioner i 2022. Utrykninger falt med hele 27,4 prosent i 2023, mens skarpe oppdrag økte med 2,8 prosent.

Markedet for teknikk og tekniske sikkerhetsløsninger har vokst mye de seneste årene, men veksten som flatet ut i 2020 faller i 2021 med 8,0 prosent.

Total omsetning for vakthold falt med 0,4 prosent fra 2022 til nesten 2,9 mrd i 2023.

Vektere redder liv og gir førstehjelp, i tillegg til å gi trygghetsassistanse og det har vært en økning i disse aktivitetene etter en stor nedgang i pandemiårene.

Frisør og velvære

Frisør- og velværemarkedet besto av ca. 10.000 bedrifter i 2021 (SSB), men kun 3.300 av dem sto med driftsinntekter i 2022, ifølge regnskapstall fra forvalt.no. En stor del av bedriftene er enkeltpersonforetak og leverer ikke regnskap. Omsetningen i bransjen var samlet på 12,1 mrd, en økning på 12,3 prosent fra året før. Denne omsetningen inkluderer enkeltpersonforetak. Bransjens samlede driftsmargin var på 4,2 prosent av driftsinntektene i 2022, noe som er et fall for andre år på rad etter at bransjen leverte en driftsmargin på 5,3 prosent i 2020.

Se bransjerapporter her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?