Statsbudsjettet; Skuffende at ekstraskatten ikke fjernes

Publisert

Foto: istock

Den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften burde vært fjernet helt. Avgiften rammer mange bedrifter i NHO Service og Handel som allerede opplever en tøff hverdag.

Det er også skuffende at avgiftene på grensehandel-varer stiger, men positivt at tilskuddet til Fagbrev på jobb øker.

Ekstra arbeidsgiveravgift

I fjor innførte regjeringen en midlertidig økning i arbeidsgiveravgiften på 5 prosent for lønninger over 750 000kr. 6 av ti medlemsbedrifter i NHO Service og Handel er berørt av denne økningen.

- Denne økningen burde vært fjernet helt, og ikke bare redusert marginalt slik regjeringen foreslår. Dette er en unødvendig ekstraskatt på arbeidskraft, og ikke det bedriftene våre trenger i tider med økte kostnader, sier Skjalg Engebø, direktør for politikk og kommunikasjon i NHO Service og Handel.  

Grensehandel

Regjeringen øker avgiftene på typiske grensehandelsvarer på nivå med prisveksten.  

- I en tid med høye priser, bidrar dette bare til å gjøre det enda dyrere for folk å handle i Norge. Det senker terskelen for å sette seg i bilen og handle på andre siden av grensen. Dette er ikke et bidrag til å ta ned grensehandelen, noe regjeringen varslet i Hurdalsplattformen at den ville gjøre, fortsetter Engebø.  

Brukthandel og reparasjon

Skal vi få fart på sirkulærøkonomien, må det lønne seg å velge brukt eller å reparere fremfor å kjøpe nytt. Regjeringen gjentar at den vil legge frem en handlingsplan for sirkulærøkonomi.  

- NHO Service og Handel forventer at ett av tiltakene i planen blir å utrede å kutte merverdiavgiften på brukthandel, reparasjon og utleie av varer, i tråd med signaler gitt av Klima og miljødepartementet under vårt ombruk-arrangement på årets Arendalsuke, sier Engebø.    

Kompetanse

Regjeringen satser på yrkesfagene, og øker blant annet tilskuddet til Fagbrev på jobb.  

- Dette er en gledelig nyhet. Det gir voksne som ikke tidligere har fullført videregående opplæring muligheten til å gjøre det mens de står i jobb. Ordningen er viktig for både arbeidstakere og arbeidsgivere som får beholde verdifulle medarbeidere i jobb i bransjer som skriker etter arbeidskraft, avslutter Engebø.  

Mann
  • Skjalg Engebø
  • Direktør kommunikasjon og politikk
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?