Det uttaler administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn når hun kommenterer finansministerens løfte i dag. Innen 2025 skal den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften bort, lover han i en uttalelse.
– For arbeidsintensive bedrifter, der lønnsutgiftene utgjør en stor del av bedriftens kostnad, rammer den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften hardt. Derfor er vi glade for at finansministeren nå lover å fjerne den, sier Kaltenborn.
Samtidig har signalene fra regjeringen vært skiftende frem til nå.
Les også «Nå må regjeringen holde løftet og fjerne ekstraskatten på arbeidskraft».
- Da avgiften ble innført i 2022, presiserte regjeringen at denne var tidsbegrenset og knyttet til den akutte krisen som oppstod i kjølvannet av Russlands angrep på Ukraina. Men da statsbudsjettet ble lagt frem i fjor høst, hadde tonen endret seg: Da skulle avgiften "fases ut". Dette har skapt usikkerhet for norske bedrifter, og for arbeidstakere.
At finansminister Trygve Slagsvold Vedum nå lover å fjerne avgiften helt i løpet av neste år, ser Kaltenborn som et signal på at regjeringen ser de tre slagsidene hun og NHO Service og Handel tidligere har skissert opp:
- Det legger en straffetoll på de som vil og kan opprette nye arbeidsplasser.
- Det treffer særlig hardt de bedriftene som er arbeidsintensive. Ofte lever bedriftene i Distrikts-Norge med norsk eierskap og små marginer.
- I en tid der kunstig intelligens seiler opp til å bli både venn og kollega for flere og flere, er det tilbakeskuende å legge en ekstra bør på de som ansetter mennesker.
Dette er verken god næringspolitikk, god sysselsettingspolitikk eller god distriktspolitikk.
Les også «- Fjern den ekstra arbeidsgiveravgiften».