- Det som er gledelig å se er at markedssituasjonen er i bedring. Service- og handelsbedriftene forventer en positiv utvikling i tiden som kommer. Men samtidig ser vi at sykefraværet går i taket. Dette er en svært utfordrende situasjon, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.
Bransjene som rammes hardest
En fersk medlemsundersøkelse fra NHO/NHO Service og Handel, viser at 1 av 2 bedrifter har et sykefravær som er mer enn 4 prosentpoeng høyere enn normalt. Det er særlig kantine-, og sikkerhet- og beredskapsbransjen som rammes hardt. Halvparten av bedrifter innen Drift og service, som kantinebransjen er en del av, opplever sykefravær på over 10 prosent.
- Dette er bransjer hvor ansatte ikke kan ha hjemmekontor, men må være fysisk til stede på arbeidsplassen for å løse arbeidsoppgavene, sier Kaltenborn.
- Bransjer som ikke har mulighet til å tilby hjemmekontor, må betale lønn under sykefravær, og også betale lønn til vikarer. Husk at bedrifter som har anledning til hjemmekontor, som regel ikke må skaffe vikar hvis de ansatte får omikron smitte. Dette er en ekstrautgift som blir stor for bransjer som allerede har stått i en ekstraordinær situasjon i snart 2 år. Det har for mange medført oppsigelser av ansatte, permitteringer, reduksjon i tjenesteetterspørsel, samt skatt- og avgiftsutsettelser som på et eller annet tidspunkt skal betales, legger hun til.
Nye tiltak
Nå ber NHOs nest største landsforening om at regjeringen kutter arbeidsgiverperioden til fra 5 til 3 dager.
- Vi er glade for at regjeringen fjerner nesten alle korona-tiltakene, men krisen er ikke over for norske bedrifter. Under hele pandemien har vi sett at regjeringen ta grep for å sikre at norske bedrifter overlever krisen. Nå trenger vi nye tiltak. Sykefraværsperioden som arbeidsgiver betaler for, må kuttes til 3 dager.
- Slik situasjonen er nå, så sender regjeringen sykefraværsregningen til norske bedrifter som må ha folk på jobb for å kunne få inntekt. Frem til høsten 2021, var arbeidsgiverperioden for koronarelatert fravær 3 dager. Nå er det 5 dager, til tross for at sykefraværet er betydelig høyere enn tidligere i pandemien. Dette er ulogisk, urettferdig, og må endres omgående.