Regjeringa vil ha unntak for helsepersonell fra de nye, strenge reglene om bruk av vikarbyråer og innleid arbeidskraft. Anne-Cecilie Kaltenborn adm. dir. i NHO SH sier til Dagsavisen at når regjeringen allerede nå kommer med unntak fra et lovverk, som ble foreslått i sommer, viser det at forslagene ikke er godt nok utredet.
Regjeringen vil ha unntak for helsepersonell og fortsatt la helseinstitusjoner, sykehus og andre steder få leie inn fra bemanningsbyråer «når arbeidet er av midlertidig karakter». Begrunnelsen er at det i deler av landet er vanskelig å sikre nok kvalifisert helsepersonell i faste stillinger, at ekstraordinære kriser i helsevesenet som koronapandemien krever midlertidig oppbemanning og at det for mange er vanskelig å få turnuser til å gå opp uten innleid arbeidskraft. I begrunnelse viser regjeringen også til at det generelt er svært lite bruk av innleie i helsevesenet. Bare 0,5 prosent av timeverkene utføres av innleid arbeidskraft.
-Vi må være edruelige
– I Norge har vi en helt dominerende hovedregel om at folk skal ha faste stillinger. Vi må være edruelige i beskrivelsen av situasjonen. I forslaget legger regjeringen til grunn at graden av innleie er så enorm i Norge at det kreves dramatiske virkemidler. Men det er helt feil, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO SH, og legger til:
– Fafo har kartlagt hvor stor andel innleie vi har i Norge. Tallet er på mellom 1 og 2 prosent av årsverk. Innenfor bygg og anlegg er det 7–8 prosent, mens i helse er det mellom 0,5 og 1 prosent. Det er på ingen måte innleie man bygger beredskapen i helsevesenet på. Innleie er noe som er nødvendig for arbeidsgivere innen helse, som på andre områder, og noe man tyr til når man ikke klarer å finne rett kompetanse til rett tid.
Hun mener det at regjeringen allerede nå kommer med unntak fra et lovverk som ble foreslått i sommer viser at forslagene ikke er godt nok utredet.
– Vi ser for oss at det kan bli behov for flere unntak. Vi mener også at regjeringen burde legge inn en forskriftshjemmel som åpner for innleie når viktige samfunnshensyn tilsier det. Det kan handle om beredskap eller folkehelse, og i situasjonen vi står i nå er det ikke vanskelig å tenke seg situasjoner der man må få bygget noe, rengjort noe eller sanert noe raskt. Disse tingene er ikke utredet av regjeringen, sier Kaltenborn til avisen.
Fant du det du lette etter?
Fant du det du lette etter?
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?
Takk for kommentaren!
Kommentar sendt
Bestill et møte med oss
Bestill et møte med oss
Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?