Skal Norge nå klimamålene innen 2030, må grønne bedrifter bli flere og større. Men det er ett stort problem: Det finnes ikke nok folk. Innen 2030 kan Norge mangle så mange som 115.000 hoder i grønne næringer.
Det viser en ny rapport fra Oslo Economics, laget på oppdrag av LO og NHO. Rapporten viser kunnskaps- og kompetansebehovet som er nødvendig for å lykkes med å bygge åtte grønne og digitale verdikjeder.
Det er fire nye verdikjeder - havvind, batteri, hydrogen, CCS, samt fire etablerte verdikjeder som er under omstilling, eller som vil ha viktige roller inn i andre verdikjeder – maritim sektor, skog, kraftsystem og bærekraftige bygg.
- Energiomstillingen skjer nå og raskere enn ventet. Rapporten LO og NHO legger frem, viser at Norge står i fare for å gå glipp av store muligheter for grønn verdiskaping fordi vi mangler både kunnskap og kompetanse. Det kan være snakk om mer enn 100.000 nye jobber fram mot 2030, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.
Mange vil ha klimavennlige leveranser
- Bedrifter har i flere år iverksatt tiltak for å kutte dramatisk ned egne utslipp fra skorsteiner og eksosrør. Samtidig har det foregått en stortstilt overgang fra fossilbaserte energikilder til fornybare energiformer, sier Jorulf Brøvig Silde, direktør Drift og Service i NHO Service og Handel.
-Nå er tiden inne for å gjennomgå verdikjedene: klimautslippene fra innkjøpte varer og tjenester må drastisk ned. Nå ser vi en rekke bedrifter etterspørre klimavennlige leveranser fra sine leverandører. Offentlige innkjøpere har også en stor rolle her ved å stille krav og spille på markedets grønneste løsninger. Samtidig må det bli lettere for den vanlige forbruker å kjøpe grønnere. Løsningen ligger i bedre klimadokumentasjon for alle, sier Jorulf Brøvig Silde.