Staten nekter folk å gå på jobb – sender regningen til bedriftene

Publisert

Anne-Cecilie Kaltenborn er administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Sykefraværet skyter til himmels i service- og handelsbransjen. NHO Service og Handel ber staten ta regningen for korona-relatert fravær fra 4. dag.

- Det er forståelig at myndighetene pålegger folk å være borte fra jobb ved korona-sykdom eller karantene. Men det er urimelig at de sender regningen til arbeidsgiveren, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør for NHO Service og Handel.

Det er særlig service- og handelsbransjen som rammes av det høye sykefraværet, fordi dette er jobber som ansatte ikke kan gjøre fra hjemmekontor, som for eksempel renholdere, kantinepersonell, frisører, butikkmedarbeidere og vektere.

- Vi frykter at mange bedrifter vil gå overende denne vinteren om ikke regjering og storting ordner opp i denne saken, sier Kaltenborn.

64 prosent opplever høyere sykefravær

NHO og NHO Service og Handel har siden koronapandemiens start gjennomført månedlige medlemsundersøkelser for å kartlegge hvordan pandemien rammer bedriftene. Desember-undersøkelsen viser at 64 prosent av bedriftene opplever at sykefraværet er høyere enn normalt. Dette inntreffer i en situasjon der det allerede er mangel arbeidskraft i mange bransjer og antall ansatte har blitt redusert gjennom pandemien. For eksempel i kantinebransjen er antall ansatte i bransjen redusert med 1.800 (23%) fra nivået før pandemien. Dette gjør at det er vanskeligere enn tidligere å finne erstattere til de som er syke. Tilsvarende er det også til sammen 600 færre ansatte i sikkerhetsbransjen (vektere) og frisørbransjen enn før pandemien.

- Det enorme sykefraværet vokser nå over hodet på mange av våre bedrifter. Daglig får vi fortvilede historier fra bedriftseiere som snart ikke vet sin arme råd, sier Kaltenborn.

Ber om tiltak

Hun mener at tiden nå er inne for å kutte arbeidsgiverperioden for sykefravær til 3 dager, slik det var frem til høsten 2021. Nå er arbeidsgiverperioden frem til og med 5 sykefraværsdager. Hun understreker at NHO støtter at arbeidsgiver betaler regningen for sykefravær de første dagene i normale tider.

- Men dette er en ekstraordinær situasjon. Staten nekter folk å gå på jobb, samtidig som de sender regningen til bedriftene. Nå som smittetallene bare øker og øker, og sykefraværet skyter i været, så sier det seg selv at denne regningen blir enorm, sier Kaltenborn.

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?