Dette er en markert økning fra mars, da 6 av 10 svarte det samme. Det viser ferske tall fra NHOs medlemsundersøkelse, med svar fra 3.100 bedrifter, som ble klar denne uken.
Pandemien har som kjent gitt flere bølger med nedstengninger, som er forskjellig fra region til region, og som gjør at næringslivet fortviler.
- Det er ikke rart at bedriftene nøler med å ta folk tilbake i jobb når de vet at de må betale full lønn i 10 dager om de på ny kanskje må permittere. Senkes kravet til to dager, vil det være til stor hjelp, og bringe flere raskere tilbake i jobb, sier Kaltenborn.
De minste bedriftene tør ikke ta tilbake permitterte
I den siste tiden er varehandelen blitt truffet hardt, mens sikkerhetsbransjen, kantinebransjen, transport og reiseliv er blant de som gjennom hele koronakrisen har vært på lavbluss. Hyppige endringer i smittevernregler gjør situasjonen i flere markeder uforutsigbar. Dette påvirker arbeidsgiveres vurdering om permitterte kan vende tilbake til arbeid eller fortsatt må være permittert.
Dette rammer særlig små bedrifter hardt, da det er mindre fleksibilitet å ta ut i bedriften, både hva gjelder personell, forretningskonsepter og økonomi. Det var også de minste bedriftene som i størst grad hadde fall i omsetning siste måned, ifølge den ferske NHO undersøkelsen. Nesten 4 av 10 bedrifter med under 10 ansatte hadde lavere omsetning enn måneden før. For større bedrifter opplevde ca 3 av 10 lavere omsetning enn måneden før.
Hovedpunkter i undersøkelsen:
- 65 % av de som har permittert ansatte ville tatt tilbake ansatte hvis det hadde vært kortere arbeidsgiverperiode (71 % av bedrifter med under 10 ansatte sier dette)
- 58 % har hatt lavere omsetning siste fire uker enn «normalt»
- 25 % hadde lavere sysselsetting sammenlignet med forrige måned
- 30 % forventer lavere omsetning neste måned
- 19 % forventer lavere sysselsetting neste måned
- 19 % har likviditetsproblemer
- 14 % vurderer at det er reell risiko for å gå konkurs
- 27 % opplever markedssituasjonen som «god»