Kim N. Gabrielli er direktør i UN Global Compact Norge. Han var opptatt av at bærekraft betyr både ansvar og muligheter for næringslivet. (Foto: Mats Hjelmeland).
Handlekraft 2021: Bærekraft og sirkulærøkonomi sto høyt på agendaen på vår konferanse. Adm, dir Kim N. Gabrielli i UN Global Compact Norge understreket at bærekraft er todelt, med både ansvar og muligheter for næringslivet.
Det kommer en rekke nye krav knyttet til bærekraft fra myndigheter og kunder. Samtidig er det viktige forretningsmuligheter innen bærekraft. Bedriftene kan bidra med nye forretningsmodeller der man for eksempel leier ut møbler, reparerer og sikrer at ressursene sirkuleres og ikke ender opp som avfall tidlig i kretsløpet. Det er nye måter og tenke på. Man kjøper inn en tjenesten "belysning" fremfor å kjøpe produktet "lyspære". Andre eksempeler kommer fra våre medlemmer som gjør alt fra å redusere bruk av kjemikalier innen renhold og FM til å redusere matsvinn i kantiner.
Trenger næringslivet å presses til bærekraftige løsninger?
Helene Frihammer, regiondirektør i NHO Vestlandet, hadde en samtale med Kim N. Gabrielli administrerende direktør for UN Global Compact Norge om hvordan norsk tjeneste- og handelssektor er bærekraftig, enten vi tenker på sosial bærekraft eller klima, og hvordan utviklingen vil bli. Trenger næringslivet å presses til bærekraftige løsninger, eller er det næringslivet oppfatter mulighetene, og som presser politikerne?
- Se på skattereglene
-Hele bredden av næringslivet treffes nå av bærekraftsutfordringer og alle bedrifter må posisjonere seg, se mulighetene og redusere risiko, sa Helene Frihammer. Hun utfordret bedriftene i salen til å sette seg ned og identifisere hvilke muligheter som ligger i bærekraft og hvordan man kan bidra i en mer sirkulær økonomi.
- Reparasjonstjenester kan bli en viktig del av sirkulærøkonomien, sa Gabrielli og utfordret regjeringen til å se på skattereglene knyttet til dette. Momsfritak på reparasjoner kan være et tiltak som stimulerer til flere reparasjoner.