-Rødt kort til Moxnes
Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel.
-Våre bedrifter må dessverre lide for Moxnes omtrentlige omgang med fakta, skriver Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel i dagens Aftenposten.
Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel.
-Våre bedrifter må dessverre lide for Moxnes omtrentlige omgang med fakta, skriver Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel i dagens Aftenposten.
Innlegget er som følger:
Rødt-leder Bjørnar Moxnes forsøker i Aftenposten 31. januar å begrunne partiets innsats for å forby løsninger som beviselig tjener - og lenge har tjent - velferdsstaten godt.
På sin retoriske ferd avlegger han noen av våre dyktige medlemsbedrifter en visitt. Dessverre må disse lide for Moxnes' omtrentlige omgang med fakta. Det ville kreve for mye å korrigere Moxnes hver gang han snublet i fakta-sjekken. Denne gangen er imidlertid feilene så grove at de må påpekes.
Carema-saken: Ja, det er riktig at dette var en mediesak i Sverige for en god del år siden. Men hvordan endte den? Jo, skandalen, viste det seg, var ikke selve saken, men Dagens Nyheters fremstilling av den. Våren 2012 gikk Samhälle (tilsvarende Kommunal Rapport) i dybden på «Carema- skandalen» for å etterprøve artiklenes substans. Basert på grundig journalistikk kunne avisen dokumentere at skandalebildet var feilaktig. En uavhengig, offentlig granskning konkluderte deretter med at virksomheten stort sett fungerte bra. De ansattes egen fagforening, Kommunal (tilsvarende norske Fagforbundet), konkluderte på samme måte: Det var ingen skandale, og de ba offentlig om unnskyldning for at de hadde bidratt til å henge ut bedriften og deres ansatte.
Det norske, veldrevne velferdsskapet Stendi AS, er eid av det svenske selskapet Ambea AB og ikke av et fond registrert i et skatteparadis, slik Moxnes hevder. Ambea er børsnotert i Stockholm med all den åpenhet og transparens som følger med og har ca. 2000 eiere, blant andre det norske Oljefondet og flere svenske pensjonskasser. Som andre børsnoterte selskaper, f.eks. Telenor og Hydro, har de også fond registrert i lavskattland på eiersiden. Men altså ikke som morselskap.
Det er for øvrig interessant å observere at Moxnes alltid velger å se bort fra objektive undersøkelser som viser at kvaliteten faktisk ofte øker når privat og offentlig samarbeider om å utvikle de gode tjenestene for folk flest. At velferdsmiks gir økt kvalitet, er blant annet grundig dokumentert gjennom Oslo kommunes tall for sykehjemsdrift gjennom mange år. Det er klart at det er lettere å løfte frem en negativt ladet anekdote eller tre, ikke fra offentlig sektor, selvsagt, men fra en av de forhatte private.
Greit nok. Men til neste gang: Husk faktasjekken, Moxnes.
Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.