12. januar 2018 fikk sysselsettingsutvalget i oppdrag å analysere utviklingen i sysselsettingen og utviklingen i mottak av inntektssikringsytelser (som for eksempel sykepenger, dagpenger ved arbeidsledighet, arbeidsavklaringspenger o.l.) i Norge.
Ekspertgruppen, som ledes av professor Steinar Holden (UiO), foreslår i rapporten tiltak som kan bidra til at flere kommer i arbeid, at flere får utnyttet sin arbeidsevne og at færre får unødig stønadsforløp eller faller utenfor arbeidslivet.
De viktigste forslagene fra ekspertgruppen er:
- En ny sykepengeordning.
- En arbeidsorientert uføretrygd.
- Redusert minstenivåer for arbeidsavklaringspenger for unge, men samtidig økt oppføling.
- Tettere oppfølging og økte ressurser til arbeidsrettede tiltak.
- Tiltak for økt sysselsetting blant seniorer og eldre.
- Vår største utfordring som samfunn er utenforskapet, og vi har et felles ansvar for å prøve å løse det. Derfor er denne rapporten superviktig for oss alle, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.
- I tillegg er det klart at sysselsettingen i Norge er helt avhengig av tjeneste- og handelssektoren, hvor 8 av 10 nordmenn jobber. Derfor er vi som jobber med denne sektoren glad for at utvalget har fokusert på tiltak som skal gi incentiver til arbeid – den såkalte arbeidslinja er holdt, legger hun til.
- Fremtidsrettet og positivt
- NHO deltar i "Rådet for et aldersvennlig Norge" som regjeringen har satt ned, og jeg synes det er fremtidsrettet og positivt at Holden-utvalget har sett på særskilte tiltak for å få utnyttet den arbeidskraften som de eldre i Norge vil representere fremover, sier Kaltenborn.
Nå som rapporten er overlevert til arbeids- og sosialministeren, skal partene i arbeidslivet og fageksperter fortsette drøftingene med utgangspunkt i forslagene fra ekspertgruppen og eventuelle nye forslag. Denne delen skal være ferdig våren 2020.
- Jeg ser frem til fase to av arbeidet, der også partene i arbeidslivet skal være med å drøfte ordningene og eventuelt komme med nye forslag, sier Kaltenborn.
Her kan du lese hele rapporten.