Mer enn 3 av 10 har ikke lovpålagt HMS-kort

adgangskort

Digitalisering skal nå reduserer faren for ulykker på byggeplasser (Foto: Infobric AS).

35 prosent av de ansatte i bygg- og anlegg mangler gyldig HMS-kort som er et lovpålagt krav.

Bekjemp svart økonomi

NHO Service og Handel og NAF/LO samarbeider om å bekjempe svart arbeid og skape økt sikkerhet.

Mer her

Bygg og anlegg, samt renholdbransjen, har i 10 år vært lovpålagt obligatorisk ID, HMS-kort. Kortet skal bidra til å redusere svart økonomi og gi bedre sikkerhet.

– Skremmende at det slurves med ordningen, sier markedsansvarlig Line Pedersen i en pressemelding fra Infobric AS, som er leverandør av sikkerhetssystemer.

Det innføres nå en maskinstyringsenheten som skal sørge for sikrest mulig bruk av maskinparken på byggeplasser. Dette sammen med HMS-kort (byggkortet) skal hindre at ufaglærte og andre uvedkommende får ta i bruk maskiner, heiser eller lifter.

Stor ulykkesfare

I bygg- og anleggsbransjen er det dobbelt så stor risiko for å bli utsatt for en arbeidsulykke sammenliknet med andre næringer. Arbeidstilsynet registrerte i 2017 til sammen 27 arbeidsskadedødsfall i Norge. Sju av dødsulykkene var i byggenæringen.

– Fallulykker står for halvparten av ulykkene, men feil bruk av maskiner og utstyr bidrar også, sier Pedersen. Digitalisering av sikkerhetssystemet vil, i tillegg til å sikre maskinparken, gi bedre sikkerhet for mannskapet.

– Nå som hele byggherreforskriften har vært ute på høring, forventer vi at en korrigert versjon vil være klar på nyåret. Bransjen kan nok påregne hyppigere kontroller i fremtiden, avslutter hun i en pressemelding fra Infobric AS.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?