I dag står cirka 685.000 nordmenn i yrkesaktiv alder (20-66 år) utenfor arbeid, i aldergruppen 20-29 år er tallet 111 000. Regjeringens perspektivmelding er meget tydelig på at det å hjelpe flere inn i arbeidslivet blir en av våre viktigste samfunnsoppgaver i årene fremover.
Å hjelpe flere tilbake til arbeidslivet er avgjørende for å opprettholde velferdssamfunnets bærekraft. Service- og handelsbedriftene er til stede overalt i landet, med jobber i alle stillingsprosenter. Å begynne reisen tilbake til arbeidslivet i en bedrift hvor det er vanlig å jobbe deltid, kan senke terskelen for å komme tilbake i arbeidslivet overhodet.
I dag finnes det flere hundre arbeidsinkluderingsbedrifter i Norge. Disse er forhåndsgodkjente og ideelle aktører som har fagkompetanse og kapasitet til å gjennomføre hensiktsmessige arbeidsrettede tiltak for personer med nedsatt arbeidsevne. For å få flere i arbeid blant de grupper som står lengst unna arbeidsmarkedet må man satse på tiltak som øker arbeidstilknytningen. Våre forslag for å sikre et mer inkluderende arbeidsliv:
- Inkludering av personer utenfor arbeidslivet må i enda større grad tilpasses bedriftenes behov.
- Et tettere samarbeid mellom arbeidsgivere, Nav, kommunene og tiltaksleverandørene vil kunne gi jobb til flere av dem som i dag står i arbeidsmarkedets randsone. Samtidig er det dominerende bildet at flere og flere trenger individoppfølging med tett og bred oppfølging. En forsterket individuell oppfølging ut i ordinært arbeidsliv vil bidra til å sikre varige ansettelser og sterkere jobbfastholdelse.
- Anbefalinger fra sysselsettingsutvalget om å bruke mer på arbeidsmarkedstiltak, må følges opp.
- Bedriftene må sikres bistand og forutsigbar støtte ved rekruttering og inkludering.
- Arbeidsmarkedstiltak som gir gode effekter for overgang til arbeid, må prioriteres – og grupper som står mest utsatt til, må prioriteres.
- NAV må utnytte mulighetene som finnes gjennom samarbeidet med private aktører, både kommersielle, forhåndsgodkjente leverandører, og ideelle.