Adm. direktør Anne-Cecilie Kaltenborn møtte for Stortingets finanskomité. Hun sa følgende:
- I dag kommer vi flere fra NHO Service og Handel. Jeg kommer her sammen med to av våre medlemsbedrifter. Det er DFV Renhold fra Oslo som eies og ledes av Pudukun Padman, en bedrift som forøvrig fyller 100 år i år. Med oss i dag er også daglig leder i Ronny OIsen i Arbeids- og inkluderingsbedriften Mindus AS i Mandal.
- Begge er typiske bedrifter hos oss i NHO Service og Handel. De har mellom 5 og 40 ansatte, lønn og sosiale utgifter står for det meste av kostnadene, marginene er lave, og de ansetter mange som ellers ville ha slitt med å få en fot innafor i det norske arbeidsmarkedet.
- NHO Service og Handel representerer 8 bransjer med ca 6.000 bedrifter og ca 85.000 årsverk, eller over 110.000 ansatte. De er spredt over hele landet, i alle distrikter, og mange er småbedrifter.
- Tjenestesektoren i Norge er i vekst på grunn av økende etterspørsel både fra privatpersoner, bedrifter og fra offentlig sektor. Samtidig er tjenestesektoren arbeidsintensiv. Disse bransjene vil derfor stå for en stor andel av de nye jobbene som må skapes i Norge i årene som kommer. Dette er bra, av flere årsaker. Norge trenger nye jobber. Og bransjene våre ansetter relativt mange ufaglærte, eller med lavere utdannelse, og er dessuten viktige integreringsmotorer. Av de drøyt 12.000 ansatte i renholdbransjen har 8.000 innvandrerbakgrunn.
Arbeidsintensiv betyr at en stor andel av utgiftene er lønn og pensjon. Innen bransjer som renhold, sikkerhet, bemanning, frisør og arbeid og inkludering går 6 av 10 kroner som bedriftene tjener til å dekke disse utgiftspostene. Det er dobbelt så mye som i næringslivet som helhet.
En økning i lønn og tjenestepensjon blir altså ekstra merkbart i disse næringene, og særlig fordi disse bransjene kjennetegnes av svært lave marginer. Gjennomsnittlig driftsmargin i bransjene Sikkerhet og Renhold er på 5,5 prosent.
Når en høy andel av bedriftenes utgifter er personalutgifter, og marginene er lave, blir summen at mange av våre medlemsbedrifter vil rammes ekstra hardt, skulle dette forslaget få flertall i Stortinget. For mange små og mellomstore bedrifter vil det bety at de må kutte kostnader andre steder. Og i arbeidsintensive bransjer vil bedriftens eneste alternativ da ofte være å kutte i personalkostnaden – altså å redusere antall ansatte.
Du kan se høringen i opptak her