Dagens AFP-ordning treffer skjevt
-Avtalefestet pensjon (AFP) treffer skjevt og har alvorlige konsekvenser for service- og handelsnæringen, sier Anne-Cecilie Kaltenborn til Finansavisen.
-Avtalefestet pensjon (AFP) treffer skjevt og har alvorlige konsekvenser for service- og handelsnæringen, sier Anne-Cecilie Kaltenborn til Finansavisen.
Kaltenborn mener dagens AFP-ordning gir store konsekvenser for arbeidsintensive bedrifter innen service og handel, blant annet renholdere, vektere og frisører.
- Våre bransjer er arbeidsintensive, med driftsmarginer på mellom 2 og 5 prosent. Da er 2,7 prosent ekstrakostnad til AFP en stor konkurranseulempe for de som har tariffavtale sammenlignet med de som ikke har det. I fjor økte premien fra 2,6 til 2,7 prosent. Vi kan ikke gjøre noe. Bedriftene må bare betale, ettersom det er pay as you go. Det er virksomheter som ønsker å tre ut av tariffavtale som følge av dette selv om man ønsker høyere organisasjonsgrad.
- Våre bransjer er veien inn i arbeidslivet med unge ansatte og høy turnover. Da blir dette dyrt for bedriftene samtidig som de ansatte aldri ser pengene, fordi de gjerne slutter i bransjen lenge før de når 62 år. Det er dårlig næringspolitikk og dårlig sosialpolitikk, fortsetter Kaltenborn.
På spørsmål om man ikke bare kan skrote en så ulogisk ordning svarer hun følgende: - Det er et viktig gode for dem som får AFP selv om det er tydelig at det er veldig ujevnt fordelt. Renholdsselskaper som betaler inn for en ansatt i 30 år, subsidierer ansatte i olje- og industriselskaper, og det er urettferdig.
- Ordningen er lagt opp for å stå i bedriften lenge, ofte der lønnen er høyere. De som ikke får noe, er gjerne de med lavere lønninger, og som virkelig behøver det, så det er dårlig politikk. Staten subsidierer en ordning som treffer skjevt.
Les hele saken i Finansavisen
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?