39,7% av sikkerhetsarbeidere er utsatt for vold, seksuell trakassering, hets/trusler eller mobbing på jobb de siste 12 mnd, viser tall som NHO Service og Handel la frem i Arendal i dag.
Disse tallene støttes av levkårsundersøkelsen om arbeidsmiljø for 2022, som blant annet sier at sikkerhetsarbeidere troner øverst over yrker som er utsatt for vold, trakassering, hets og mobbing.
-Statistikken levner ingen tvil om at vektere er en særlig utsatt yrkesgruppe, som følge av alle situasjonene de håndterer i arbeidshverdagen. Allikevel har de ikke en lovfestet beskyttelse mot vold på jobben slik som feks. yrkessjåfører og helsearbeidere. Dette mener vi er dypt urimelig, sier Arne Stadheim, direktør for sikkerhetsbransjen i NHO SH.
Bekymret
Stadheim er bekymret for de mange arbeidstakerne, som i kraft av sin rolle som vekter opplever at samfunnet i liten grad verdsetter den jobben de gjør.
-Vi mener derfor at det er på tide at politikerne harmonerer bestemmelsen opp mot de yrkene som faktisk opplever dette som en utfordring. Vi inviterte til debatt den 13. august i Arendal for å forsøke å få til lovendring, sier Arne Stadheim.
Ansatte i sikkerhetsbransjen, er sammen med ansatte i kriminalomsorgen, politiet og psykiatrien øverst på statistikken over yrker som er mest utsatt for vold og trusler. Til tross for at dette har ikke sikkerhetsbransjen et særlig vern i straffeloven, slik de andre nevnte yrkene har.
I Arendal i dag la vi frem data hentet fra SSB Arbeidsmiljø - levekårsundersøkelsen og som er bearbeidet av STAMI. Tallene er dyster lesning og utgangspunkt for en debatt om hvordan vernebestemmelser i lovverket i bedre grad bør holde tritt med samfunnsutviklingen.
Med i debatten var: Martin Holmen, administrerende direktør, Securitas Arne Stadheim, bransjedirektør Sikkerhet og Beredskap, NHO Service og handel Terje Mikkelsen, forbundssekretær, Norsk Arbeidsmandsforbund Lars Petter Larsen, forhandler, Parat