Inkludering er høyt på agendaen i Arendal

Publisert

Ace i arnedal

Anne-Cecile Kaltenborn pekte på at tjeneste- og servicenæringen er viktig vei inn i arbeidslivet. Med i debatten var også Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister, Karl Ove Moene, professor emeritus, Roger Bjørnstad, sjeføkonom, LO, Anne Hege Strand, forsker, Fafo og Elias Nosrati, Fafo-forsker. Foto: NHO SH

- Inkludering er høyt prioritert på en rekke debattarenaer under årets Arendalsuke. Først ut i dag var Fafo, som fokuserte unges utenforskap. Anne-Cecile Kaltenborn møtte her bla. Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister i debatt.

Bakgrunn for Fafo-debatten er at antallet unge mellom 20 og 29 år, som verken er i jobb eller under utdanning, ligger på 111.000 personer (Nav 2024). Det tilsvarer 16 prosent av dem mellom 20 og 29 år. Tallene fortsetter å øke. Psykiske lidelser er en av driverne i utviklingen.

Stor utfordring

- Vi bør ikke la noen mulighet gå oss forbi for å gjøre det lettere å inkluder flere i arbeidslivet, om det er ukrainere, ungdom eller andre grupper, sa Anne-Cecile Kaltenborn i debatten i Arendal i dag.

- Mange har ansatt med hell de som kommer fra utenforskap.  4 av 10 bedrifter har ansatt folk som trenger tilrettelegging. Jeg tror mange ønsker å gjøre mer, sa Kaltenborn.

Hun viste til at tjeneste- og servicenæringen er viktig vei inn i arbeidslivet, at det betyr arbeid over hele landet og i ulike stillingsbrøker.

"Det gode arbeidsgiveri"

- Jeg vil særlig nevne renholdsbransjen og andre innen service som er gode i sitt "arbeidsgiveri". Som er gode på opplæring. Gode på inkludering. Et eksempel er ISS som har 126 nasjonaliteter og 9000 ansatte. ISS ansetter 3000 nye hvert år og er gode på å ta muligheter i bruk, sa Kaltenborn.

Som en oppfølging av Torvik-utvalget etterlyste Kaltenborn en utredning av tiltak som kan fremme utvikling av nye servicejobber, som vil slippe til flere i arbeidslivet.  Utredningen bør se til gode erfaringer i andre land.

Se mer om Fafo-debatten her

Debatter på rekke og rad

Senere denne uken deltar NHO Service og Handel i debatten "Skal du bare sitte i kassa i butikk? Myter, muligheter og mangfold" i regi av REMA 1000 Norge. Se her.

Vi skal også debattere "Fra Skolebenk til lønnslipp: Hva skal til for å flere ukrainere får jobb?" i regi av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og Integrering og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Se mer her

NHO Service og Handel er dessuten med å arrangere "Vi har jobbene". Se her

Viktig er også "Tidenes beste investering? Arbeids- og inkluderingsbransjen tilbyr lav risiko og høy avkastning". Se her

Fra seminaret "Skal du bare sitte i kassa i butikk? Myter, muligheter og mangfold" i regi av Rema 1000, fra venstre: Hans Christian Holte, NAV-direktør, Ole Robert Reitan,adm. dir. Reitan Retail, Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir NHO SH, Christopher Beckham, forbundsleder, Handel og Kontor og Anders Knutsen, kjøpmann, REMA 1000. Foto: NHO SH

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?