Dersom man har fulgt debatten om private som drifter helse- og velferdstjenester på vegne av det offentlige har man sikkert sett påstandene om at de private lønner dårligere enn det offentlige. NHO Service organiserer syv private aktører som på vegne av kommuner i hele Norge drifter 22 sykehjem med ca 1300 plasser. 9 av sykehjemmene ligger i Oslo, 13 av sykehjemmene ligger i andre kommuner rundt om i landet.
Lønn i privatdrevne og kommunale sykehjem i 2016
NHO Service samlet inn tall for 1730 ansatte, fordelt på 1067 årsverk i private sykehjem før hovedoppgjøret i 2016 og har i august 2017 gjort en sammenlikning med Kommunenes Sentralforbund (KS). Alle ansatte ble sortert etter KS sin ansiennitetsstige: 0, 2, 4, 6, 8, 10 og 16+ år og sortert etter følgende kategorier:
- Stillinger uten særskilt krav om utdanning (pleieassistenter)
- Fagarbeider/tilsvarende fagarbeiderstillinger (helsefagarbeider, hjelpepleier)
- Stillinger med krav om høyskoleutdanning (sykepleier)
- Stillinger med krav om høyskoleutdanning med ytterligere spesialutdanning (spesialsykepleier).
Så ble det beregnet gjennomsnitt grunnlønn for de ulike ansiennitetskategoriene. KS har i tillegg beregnet gjennomsnitt månedsfortjeneste. Dette består av grunnlønn pluss summen av faste og variable tillegg. Hvorvidt de private eller kommunen lønner best avhenger av ansiennitet og yrkesgruppe, men man ser at grunnlønnen er høyest hos de private for de fleste ansatt og ansiennitetskategorier. Det er viktig å huske på at våre medlemsbedrifter driver sykehjem i flere kommuner, og at tallmaterialet til de private inneholder ansatte ved sykehjem i Oslo. Andelen årsverk utenfor Oslo utgjorde i 2016 omtrent halvparten av årsverkene sysselsatt i de private sykehjemmene.
Generelt har Oslo et høyere lønnsnivå enn andre kommuner, uavhengig av om de er private eller offentlige. Det ville derfor være interessant å få tilsvarende tall for Oslo kommune for 2016.
NHO Service fikk tilsendt lønnstall fra Oslo kommune i 2014 som viste at det også var ansatt- og ansiennitetsgrupper som fikk høyere gjennomsnittlig grunnlønn hos de private enn i Oslo kommune, men at det var snakk om færre kategorier enn når man sammenlikner med KS, siden lønnsnivået i Oslo er høyere.
Når man sammenlikner tallene til KS og de private sykehjemmene i NHO Service bør man være klar over at:
- Lønnstallene er fra 2016, men NHO Service har målt før oppgjøret (april) og KS har målt etter oppgjøret (desember). Det betyr at KS-tallene inneholder lønnsøkningen fra 16-oppgjøret, det gjør ikke NHO Service tallene.
- NHO Service-tallene inneholder årsverk i sykehjem driftet av medlemsbedrifter i hele landet, også Oslo. Oslo har et høyere lønnsnivå enn resten av landet. Dette drar opp snittet på lønningene for private. Således ville det vært interessant å se Oslo kommunes lønnstall, dersom de ble kategorisert på samme måte som KS og NHO Service. Dette ble gjort i 2014.
- KS har tall for gjennomsnittlig månedsfortjeneste, som består av grunnlønn pluss summen av faste og variable tillegg. Det har ikke NHO Service for 2016, men det skal innhentes i forkant av neste hovedoppgjør.
- KS har en langt større andel av sine ansatte i høyere ansiennitetskategorier enn det de private har, der KS også lønner høyere sammenliknet med de private for flere av ansattkategoriene.
- Hos de private aktørene er det større grad individuelle forskjeller i lønn for personer med samme formelle kompetanse og ansiennitet – som i privat sektor for øvrig. Det gjør at mange med kort ansiennitet kan ha høy lønn sammenliknet med ansatte med lang ansiennitet.
- Ansiennitetsstigen til NHO Service etter hovedoppgjør 2016 er 0, 2, 4, og 6 år. Lønnstallene i sammenlikningen er sortert etter KS sin ansiennitetsstige.
- Når det gjelder registrering av ansiennitet er det også ulik praksis mellom de private bedriftene hva som legges til grunn.
Kilden til KS sine lønnstall er KS' PAI-register. Kilden til NHO Service sine lønnstall er lønnsdata samlet inn i forkant av hovedoppgjøret 2016.
2016-sammenlikning med KS: noen har høyest grunnlønn i kommunen, andre hos det private
I sammenlikningen er gjennomsnitt grunnlønn høyest i kommunen for følgende grupper:
- Pleieassistenter med 16 års ansiennitet eller mer
- Helsefagarbeider/Hjelpepleier med 16 års ansiennitet eller mer
Kommunene og de private i NHO Service hadde ganske lik grunnlønn for følgende grupper:
- Pleieassistent med 10 års ansiennitet
- Helsefagarbeider/Hjelpepleier med 8 og 10 års ansiennitet.
- Spesialsykepleier med 0 års ansiennitet.
De private i NHO Service hadde høyest grunnlønn for følgende grupper:
- Pleieassistenter med 0, 2, 4, 5 og 8 års ansiennitet.
- Helsefagarbeider/Hjelpepleier med 0, 2, 4, og 6 års ansiennitet.
- Sykepleier i alle ansiennitetskategorier.
- Spesialsykepleier 2 og 4 års ansiennitet (ingen spesialsykepleiere i stilling som krever spesialutdanning med over 6 års ansiennitet er innrapportert).
Justerer man for effekten av lønnsoppgjøret i 2016 tjener pleieassistenter med 16 års ansiennitet eller mer 6 % mer i grunnlønn i kommunale sykehjem enn i private – dette utgjør 21.300 kr på årslønnen, for hjelpepleiere/helsefagarbeidere med 16 års ansiennitet eller mer utgjør forskjellen 1,3% - tilsvarende en differanse på 5.000 kroner på en årslønn.
Gjennomsnittlig grunnlønn i private sykehjem (NHO Service) i 2016
Tallgrunnlaget omfatter 1730 ansatte fordelt på 1067 årsverk i sykehjem driftet av våre medlemsbedrifter. Tallene er innhentet i forkant av hovedoppgjøret i 2016, så de inneholder ikke veksten fra 2016 oppgjøret.
NHO oppgir den årlige veksten på tariffavtalen. Effekten av justering av sentrale og lokale tillegg i fra 2015 til 2016 utgjorde 3,2 %. Veksttallene for 2016, som sier noe om effekten av 2016-oppgjøret er ikke klare før mars 2017.
Gjennomsnittlig grunnlønn i kommunale sykehjem (KS)
Tallene fra KS er samlet inn i desember, etter hovedoppgjøret. KS har samlet inn tall på gjennomsnittlig grunnlønn, månedsfortjeneste og andel årsverk for ansatte i helse- og omsorgstjenester i institusjon (kostrafunksjon 253) pr 1.12.2016. Grunnlønn og månedsfortjeneste pr. 1.12.2016 er multiplisert med 12. Kilden til tallene er KS' PAI-register. Månedsfortjeneste består av grunnlønn og summen av faste og variable tillegg.
Det er kolonne to fra venstre (gjennomsnittlig grunnlønn) som kan sammenliknes med NHO Service-tallene.
KS tallene er justert for lønnsoppgjøret i 2016, og siden man ganger desemberlønn med 12 får man helårseffekt av sentrale tillegg. For å få sammenliknbare tall med NHO Service, må man derfor trekke ut effekten av lønnsoppgjøret.
Fagforbundet oppgir at de viktigste elementene i KS oppgjøret 2016 var sentrale lønnstillegg fra 7300-36.600 kr, med virkning fra 1.mai 2016. Det er ingen lokal pott i 2016.
Dersom man justerer for oppgjøret får man følgende tabell for grunnlønn:
Konklusjonen er at grunnlønnen i gjennomsnitt er høyest for ansatte i private sykehjem for de aller fleste ansatt- og ansiennitetsgruppene. Spesielt for sykepleiere er lønnsvilkårene i private sykehjem gunstig.
Forskjellene i gjennomsnittlig grunnlønn mellom NHO Service sine medlemmer som driver sykehjem på vegne av det offentlige og sykehjemmene som driftes i egenregi i Oslo kommune er mindre enn differansen mellom kommunale sykehjem i og utenfor Oslo.
For å kunne sammenlikne gjennomsnitt grunnlønn med Oslo-sykehjemmene er NHO Service avhengig av å motta tall fra kommunen, der lønnstallene er sortert etter samme ansiennitetsstige som KS og NHO-Servicetallene.