NHO Service og Handel reagerer kraftig på at regjeringen ikke gjeninnfører redusert arbeidsgiverperiode fra 10 til 2 dager – slik ordningen var i vår. Særlig mange små og mellomstore bedrifter rammes hardt av dette. Arbeidsgiverperioden er den tid bedriften har lønnsplikt ved permitteringer.
Et samlet norsk næringsliv sier at forkortet arbeidsgiverperiode er viktigste tiltak nå.
- Det er da merkelig at regjeringen ikke lytter til dette, sier Kaltenborn.
En lang arbeidsgiverperiode er laget for å forhindre unødig permittering når etterspørselen går ned. Det som har rammet butikkene nå, er imidlertid ikke at etterspørselen går ned, men at myndighetene har stengt kundene ute fra butikkene, over natten. Det er forståelig, men da kan ikke butikkeieren ta hele regningen. Dette er en voldsom kostnad for butikkene, sier Kaltenborn.
Dette sitter langt inne
-Å permittere ansatte er ikke noe som arbeidsgivere gjør med lett hjerte. I arbeidsintensive bransjer er det ikke mulig å tjene penger uten de ansatte på plass, så dette sitter langt inne. Innen bransjer som kantine er det omtrent ikke folk igjen på jobb etter at hjemmekontorordningen er mer hermetisk enn noen sinne. Vi kan videre bare se på hva som er blitt gjort innen retail de siste dagene: Mange aktører har permittert flere hundre ansatte, bare i den regionen som nå er truffet av tiltak. Det gjør arbeidsgiver med gjeldende regler, altså lønnsplikt i 10 dager. Jeg tror alle forstår at dette er noe de ikke hadde gjort hvis de ikke hadde måttet, og de er også svært bekymret for hva dette betyr for deres ansatte og deres familier, påpeker Kaltenborn.
-Nå setter vi vår lit til at opposisjonen får dette på plass, sier Kaltenborn