Ståle Grande går gatelangs med biler

Stor, Større, Grande

Ståle Grande Nikolaisen (36) har vært langt nede med ADHD og depresjon. Men nå vokser selvfølelsen og selvtilliten. Mannen gjør karriere hos vårt medlem Ocab.

Ocab (tidligere Frøiland Bygg Skade) er et skadebegrensningsselskap med 1000 ansatte i Norge og 3000 i Norden. Den norske delen har over 60 avdelinger rundt om i landet. En av disse er Steinkjer, nord for Trondheim, der Ståle Grande Nikolaisen fikk jobb som sanerer i 2023. Det skulle bli en tøff start.

Ung mann i ocab

Ståle gikk i terapi, og fikk riktige medisiner. Det ble et vendepunkt.

Foto: Baard Fiksdal

Etter kort tid ble det mye fravær som skyldtes ADHD og depresjon. Ståle ble sykemeldt på høsten, gikk til terapi, som viste seg å bli veldig vellykket. Han fikk riktige medisiner for ADHD og er nå prosjektleder med opplæringsansvar for andre ansatte. Han trives godt, fortsetter å utvikle seg og ser mange muligheter. Ståle har holdt et foredrag for fagfolkene ved psykiatrisk poliklinikk i Nord Trøndelag, hvor han fortalte sin historie.

Det er en historie som handler om å savne en far og fortvilet lete etter en erstatning, om å ha psykiske lidelser uten å vite om det, bli mobbet, begravd i snø av ungdommer, så han besvimte og nær ble kvalt, og om hvordan livet plutselig tok en ny og bedre retning.

Ung mann i ocab

Det var en tøff oppvekst med skilte foreldre og en far han aldri så noe til.

Det var en tøff oppvekst med skilte foreldre og en far han aldri så noe til og som døde da Ståle var 15 år.

- Jeg lette etter en farsfigur og fant min bestefar som lærte meg å kjøre traktor, ta opp poteter, fiske, og mye annet. Men bestefar døde da jeg var 17 år. Jeg slet med følelseslivet. Jeg følte at jeg mistet meg selv, hadde en stor ensomhetsfølelse, at jeg var alene med problemer som jeg ikke forsto rekkevidden av, sier Ståle.

Diagnosen ADHD får han som 20-åring. ADHD er en tilstand som innebærer vansker med konsentrasjon, uro og/eller impulsivitet. Symptomene starter gjerne tidlig i barneårene og vedvarer ofte inn i ungdomsalderen og voksenlivet. For Ståle ga ADHD lærevansker og han ble et mobbeoffer.

- Mange syns det var artig å erte meg til jeg sprakk av sinne, forteller han.

- I skoletiden gikk jeg for det meste alene. Jeg slet med å få sove om natten. Det var en tung tid, men jeg klarte å fullføre videregående. Jeg tok byggfag og var snekkerlærling i et år, uten å fullføre fagbrev, sier Ståle. Han utdannet seg som barne- og ungdomsarbeider, som privatist, fikk jobb i en barnehage og ble der i fem, seks år.

Ung mann i ocab

Et av problemene med ADHD er at du lett blir utbrent.

Et av problemene med ADHD er at du lett blir utbrent og føler deg helt utmattet.

- Alt ble verre da jeg som 28 åring sluttet å ta medisiner. Det var en tabbe. Depresjonen tok overhånd, forteller Ståle. Han tar nå ulike jobber, men sliter med mye fravær. Da tar Jonatan, en gammel kompis kontakt. Jonatan jobber i Ocab og sier at om Ståle vil søke jobb kan han fungere som mentor.  Og slik ble det.

Ståle Grande går gatelangs med biler

-Det har vært utrolig lærerikt. Jeg kjenner på mestringsfølelse, det som får meg til å vokse.

-Jonatan og HR i Ocab tok tak i meg, fikk meg inn i et løp med gruppeterapi i to måneder. Det var helt utrolig. Det var som å slå på en bryter. I løpet av bare noen timer kjente jeg forandring. Jeg følte dette som livsviktig. Det var en nå eller aldri følelse. Jeg tenkte: "Nå skal jeg gjøre alt som er i min makt for å snu opp ned på livet mitt. Jeg vil satse det jeg har i Ocab". Det er to år siden nå.

- Hva skjedde videre?

- Det har vært utrolig lærerikt. Jeg kjenner på mestringsfølelse, det som får meg til å vokse. Ocab er flink til å si fra når du gjør en god jobb. Noe er bra med ADHD. Det gjør meg til en ryddig person som liker systematikk. ADHD gjør meg skjerpet og den egenskapen bruker jeg på jobb.

Ung mann i ocab

-Ocab har sendt meg landet rundt for å lære.

Ståle startet som sanerer og fikk en lagersjef-stilling. Så gikk han videre.

- Ocab har sendt meg rundt om i Norge for å lære. Jeg har vært i Kristiansand for å lære om brannskader og fått kompetanse på sotvask. Jeg har vært i Stokmarknes og lært mer om storskader, brannrengjøring, og jeg har vært i Rissa i Fosen og sett på muggsopp spredt over tre etasjer i et bolighus. Muggsopp er noe jeg har lyst å lære mer om.

- Jonatan er fortsatt min mentor. Han har trua på meg. Det hjelper. Selvtilliten vokser.

- Du kan si at Ocab er et system som gir deg muligheter til å plukke kompetanse mange steder. Du lærer hvordan oppgaver skal løses. Jobben er også veldig selvstendig. Vi er detektiver som skal finne ut av skader. Det er spennende. Vi hjelper folk som er i en sårbar situasjon, som står i fare for å miste noe verdifullt. Det er veldig givende.

Ung mann i ocab

Ståle får sitt eget team og blir leder for to, tre personer.

Vi treffer Ståle i Sandvika utenfor Oslo der han er på en ukes prosjektlederkurs i regi av Ocab. Planen er starte med egne befaringer, se på innbo, sanering, rengjøring og andre oppgaver. Ståle får sitt eget team og blir leder for to, tre personer, avhengig av hvor stort prosjektet er. I et prosjekt kan millioner av kroner stå på spill.

- Har du et mål?

- Om 10 år er jeg fortsatt i Ocab og har kanskje blitt intern innbotakstmann, sier Ståle. Han ser lyst på fremtiden. 

I Skogn har Ståle og samboeren akkurat kjøpt seg sitt første hus. Det er en enebolig til 4 millioner kroner, og paret flytter inn i mai. Livet smiler.

Kurs og kompetanse-tiltak i Ocab

Lederutvikling:

  • Lederprogram for avdelingsledere/ ledere i selskapet
  • Avdelingsleder skole
  • Prosjektleder skole
  • Finansiert utdanning etter selskapets behov

Faglig utvikling/ kurs:

  • Fukt 
  • Sanering
  • Innbosanering
  • Skadedyr

 Sertifiseringer for å håndtere forsikringsskader:

  • In4mo
  • MEPS

Kompetanseutvikling i norsk næringsliv 

Næringslivet bruker 11,5 milliarder kroner i året på å heve kompetansen til sine ansatte.  Det vanligste er interne kurs, digitale kurs og organisert erfaringsutveksling. Se rapporten her.

Servicebransjen i Norge rekrutterer fra alle utdanningsnivå, fra nyankomne uten formalbakgrunn til lederstillinger med høye kompetansekrav som master og phd. Bransjen har en rekke lederprogram der du kan bygge kompetanse på arbeidsplassen og klatre i karrierestigen, mens du er i jobb.  

Bedrifter, tillitsvalgte og medarbeidere samarbeider om alt fra bedriftsinterne kurs for kvalitet i tjenesteleveransen, HMS, fagopplæring, kurs i basiskompetanse, som norsk eller digitale ferdigheter til lederutdanning. Mange servicekonsern tilbyr digitale plattformer som gir medarbeidere ny kunnskap. Man får digitale kurs og bygger egen CV. Fagbrev, som ligger nært kjerneleveransen i servicebransjen, er kokk, ernæringskokk, byggdrifter, renholdsoperatør og tømrer. Se her

Du kan enten være utdannet gjennom fagopplæring på vgs eller gjennomføre fagopplæring på arbeidsplass: 

  • Få fagbrev på jobb. Se her
  • Praksiskandidatordningen. Se her
  • Modulstrukturert opplæring. Se her 
Ingeborg Malterud
Les mer

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?