Kjøkkensjef på jobb
Foto: Baard Fiksdal

- Det var en drøm som gikk i oppfyllelse

Via NAV fikk hun en praksisplass som ledet til fast jobb, fagbrev og karriere hos vårt medlem ISS. Nå er hun kantineleder og elsker det.

Subasini Theeparjan, eller Suba blant venner, drifter en ISS-kantine på Øster Aker vei på Økern på åttende året. Når de 80 faste lunsjgjestene begynner å komme inn dørene klokken 11 har Suba vært i sving siden seks om morgenen. Det tar fem timer å forberede en god lunsj.

- Jeg starter med å steke baguetter, så gjør jeg klar salatbaren og deretter varmrettene som er forskjellig fra dag til dag. Den mest populære retten er tandoori-kylling med ris, salat og dressing. Svinenakke er også på topp. I dag er det kjøttkaker med kokte poteter, stuede erter og brun saus. Det blir ikke mer norsk enn det, sier Suba.

Kjøkkensjef på jobb

Suba jobber som kantineleder hos ISS og tjener 500.000 kroner i året.

24 år gammel, i 2002, flyttet hun til Norge fra Colombo på Sri Lanka. Nå snakker 45-åringen brukbart norsk, men siden ISS stiller opp med norskkurs to dager i uken på teams, har hun bestemt seg for å bli bedre.

– Jeg har stor glede av kurset. Vi får oppgaver og snakker sammen i grupper i tre timer av gangen. Det er veldig bra for meg, sier Suba.

ISS legger til rette for at medarbeidere som Suba kan vokse. Enten man er lærling, ønsker videreutdanning innen hotell- og serviceledelse, eller drømmer om en lederrolle, finnes det utallige veier å gå. ISS skaper muligheter, slik at talenter kan blomstre og karrierer bygges, innenfor og på tvers av bransjer.

ISS har en portal med en obligatorisk kurspakke som gjør at medarbeidere kan oppdatere seg. I tillegg er det spesialiserte kurs, for eksempel i frukt og grønt. Suba har hatt glede av et eget kurs i drift av kantiner.

Kjøkkensjef på jobb

Enten man er lærling, ønsker videreutdanning innen hotell- og serviceledelse, eller drømmer om en lederrolle, finnes det utallige veier å gå. ISS skaper muligheter, slik at talenter kan blomstre og karrierer bygges, innenfor og på tvers av bransjer.

Da Suba startet i ISS i 2008 hadde hun lite kjennskap til kantiner. Praksisplassen ga livet en ny retning.

– Jeg skjønte raskt at med fagbrev ville jeg få mange jobbmuligheter. Jeg tok kokkeutdanning på Etterstad VGS ved siden av jobb, forteller Suba. Slik ble hun kjøkkensjef med fagbrev. Nå er hun kantineleder og tjener 500.000 kroner i året.

- Var det krevende å ta fagbrev?

-Jeg gikk inn for dette med mye innsats. Jeg trente hjemme. Hver dag laget jeg mye god mat og testet ut forskjellige ting. Jeg syns at teoriprøve og praksisprøve var krevende. Men det gikk fint. Dette var en drøm som gikk i oppfyllelse, forteller Suba. Hun har åpenbart havnet på riktig hylle i livet med mye matglede og lidenskap for yrket sitt. Hun har også lært seg service fra grunnen av og følger med på gjestenes behov. En av gjestene er døv. Suba har lært seg tilstrekkelig med tegnspråk til å kommunisere brukbart.

Kjøkkensjef på jobb

- Jeg har lyst til å konkurrere. Delta i NM, bli landets beste kantine. Men dit er det langt.

I den varme delen av året setter Suba seg på sykkelen, grytidlig morgen og tråkker fra huset på Stovner til kantina på Økern. Når jobben er over kl.14.00 drar hun ofte til Lørenskoghallen og trener styrke i to timers økter. Det er gruppetrening.

- Å arbeide i en kantine krever at du holder deg i god form og tenker forebyggende. Jeg har tatt HMS-kurs i regi av jobben og lært å ta vare på meg selv. Jeg har også lært av erfaring. Jeg har blant annet slitt med en vond skulder og jeg har hatt noen lette brannskader. Dette kan unngås med bedre tilrettelegging og årvåkenhet. Det er viktig å ta sikkerheten alvorlig. 

Suba bor med mann, som er T-banefører, en sønn på 19, datter på 17 og sin mor på 74 år. Hjemme snakker de for det meste tamil.

- Hvordan er det å bo sammen med moren sin?

- Det er veldig vanlig på Sri Lanke, ikke så vanlig her. Jeg vil si at det er en stor glede og en stor trygghet. Min mor er en god hjelp, og det er fint for barna som sjelden har kommet hjem til tomt hus og som får mye ekstra omsorg, sier Suba.

Kjøkkensjef på jobb

Suba har lært seg litt tegnspråk for å kommunisere med en av gjestene som er døv.

- Hva er planene fremover?

- Jeg vi utvikle meg i faget og bli dyktigere. I år skal ISS delta i NM i Community Catering (arrangeres etter samme prinsipper som NM i kokkekunst). Konkurranser er veldig inspirerende. Jeg har lyst til å konkurrere på dette nivået, men det er et stykke opp og frem for meg.

- Hvis du skulle anbefale jobben din til andre, hva ville du si?

- Jeg har nå vært 8 år i denne kantinen og gledet meg til hver dag. Det er fint å være sin egen herre, kunne organisere arbeidsdagen selv, lage sin egen rytme, og ha ansvar for det meste.

- Reiselivsbransjen skriker etter kokker. Du kan velge og vrake i jobber. Du har ikke tenkt på å bytte beite?

- Nei, jeg blir her og får dermed mindre stress. Det er en stor fordel og slippe jobb på kveld og helg. Også liker jeg godt å møte de samme ansiktene hver dag, folk som viser at de setter pris på jobben jeg gjør. Det er kjempetrivelig.

Kompetanseutvikling i norsk næringsliv

Næringslivet bruker 11,5 milliarder kroner i året på å heve kompetansen til sine ansatte. Dette er et middels estimat fra Oxford Research 2023. De vanligste formene for opplæring er interne kurs, digitale kurs og organisert erfaringsutveksling. Uformell opplæring står for 65 % av ressursbruken, mens formell opplæring utgjør en mindre andel. Interne kompetansetiltak bidrar til å fremme læringskultur samtidig som det styrker teamfølelsen blant ansatte.
Se rapporten her.

Servicebransjen i Norge rekrutterer fra alle utdanningsnivå, fra nyankomne uten formalbakgrunn til lederstillinger med høye kompetansekrav som master og phd. Bransjen har en rekke lederprogram der du kan bygge kompetanse på arbeidsplassen og klatre i karrierestigen, mens du er i jobb.  

Bedrifter, tillitsvalgte og medarbeidere samarbeider om alt fra bedriftsinterne kurs for kvalitet i tjenesteleveransen, HMS, fagopplæring, kurs i basiskompetanse, som norsk eller digitale ferdigheter til lederutdanning. Mange servicekonsern tilbyr digitale plattformer som gir medarbeidere ny kunnskap. Man får digitale kurs og bygger egen CV.  

Fagbrev, som ligger nært kjerneleveransen i servicebransjen, er kokk, ernæringskokk, byggdrifter, renholdsoperatør og tømrer. Se her

Man kan enten være utdannet gjennom fagopplæring på vgs eller gjennomføre fagopplæring på arbeidsplass: 

  • Få fagbrev på jobb. Se her
  • Praksiskandidatordningen. Se her
  • Modulstrukturert opplæring. Se her 
Ingeborg Malterud

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?