Alexander Haneng er bidragsyter i boka sammen med filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning, Henrik Syse, direktør i Norad, Bård Vegar Solhjell, stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) - og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Boken tar mål av seg å belyse og forklare utfordringer og muligheter forbundet med kunstig intelligens. Ikke minst for å få bort noe av redselen for å nærme seg KI – og oppmuntre det norske arbeidsliv, og privatpersoner, til å bli med inn i denne store utviklingen. Informatiker Morten Irgens, som er bidragsyter i boken, kaller KI for den kanskje mest transformative teknologien i menneskehetens historie.
-Vi mennesker har levd med frykt for teknologisk arbeidsledighet i 200 år. Det har enda ikke skjedd. Ny teknologi tar over noen jobber, og så skaper den samtidig nye jobber, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen i en pressemelding.
Hun sier videre at vi ikke vet hvilke nye yrker som faktisk vil dukke opp, og trekker paralleller til at 60 prosent av alle yrker vi har i dag, ikke fantes tilbake i 1940.
85 prosent av alle jobber fra 1940 og fram til i dag, er skapt innenfor de samme, nye yrkene.
Analysebyrået Gitnux antar at 85 prosent avjobbene i 2030 enda ikke er oppfunnet. 65 prosent av dagens studenter vil jobbe i roller som ikke eksisterer i dag.