85 prosent av jobbene i 2030 er enda ikke oppfunnet

Publisert

Person i dress foran NHO-logo

Alexander Haneng er direktør innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel. Foto: NHO SH (Moment Studio)

Direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, Alexander Haneng er bidragsyter i en ny bok om kunstig intelligens, utgitt av Parat.

Alexander Haneng er bidragsyter i boka sammen med filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning, Henrik Syse, direktør i Norad, Bård Vegar Solhjell, stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) - og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
 
Boken tar mål av seg å belyse og forklare utfordringer og muligheter forbundet med kunstig intelligens. Ikke minst for å få bort noe av redselen for å nærme seg KI – og oppmuntre det norske arbeidsliv, og privatpersoner, til å bli med inn i denne store utviklingen. Informatiker Morten Irgens, som er bidragsyter i boken, kaller KI for den kanskje mest transformative teknologien i menneskehetens historie.
 
-Vi mennesker har levd med frykt for teknologisk arbeidsledighet i 200 år. Det har enda ikke skjedd. Ny teknologi tar over noen jobber, og så skaper den samtidig nye jobber, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen i en pressemelding.
 
Hun sier videre at vi ikke vet hvilke nye yrker som faktisk vil dukke opp, og trekker paralleller til at 60 prosent av alle yrker vi har i dag, ikke fantes tilbake i 1940.
85 prosent av alle jobber fra 1940 og fram til i dag, er skapt innenfor de samme, nye yrkene.
 
Analysebyrået Gitnux antar at 85 prosent avjobbene i 2030 enda ikke er oppfunnet. 65 prosent av dagens studenter vil jobbe i roller som ikke eksisterer i dag.

Person i dress foran NHO-logo

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?