Seminaret, arrangert av NHO Service og Handels medlem Vaktcompaniet, samlet aktører fra både offentlig og privat sektor for å diskutere utfordringer og muligheter innen samfunnssikkerhet og beredskap. Bransjedirektør for Sikkerhet og Beredskap i NHO Service og Handel, Arne Stadheim, var blant hovedinnlederne.
– Vi har over 10 000 vektere i Norge som hver dag avlaster nødetatene, gir førstehjelp, bistår politi og redder liv. Men når det kommer til de nasjonale beredskapsplanene, er vi nærmest usynlige, sa han fra scenen.
Ubrukt kapasitet
Tall fra NHO SH viser at vektere i 2024 ga førstehjelp over 2 000 ganger, bidro til å redde over 300 liv og leverte nær 20 000 anmeldelser på vegne av kunder. Likevel er de ikke inkludert i de nasjonale samvirkeøvelsene eller totalberedskapsplanene.
– Vi snakker ikke om en støttefunksjon, men om en integrert del av første innsatslinje. Det er ulogisk, og kan være farlig, å ignorere denne kapasiteten, mener Stadheim.
Kritikk mot offentlige planer
Både Totalberedskapskommisjonen og politiet har tidligere pekt på behovet for bedre samarbeid mellom offentlige og private aktører. Likevel er det lite som har skjedd i praksis.
– Politiet har selv sagt at de er avhengige av vekternes innsats, men intensjonsavtalen mellom politiet og sikkerhetsbransjen er ikke operasjonalisert. Vi blir fortsatt ikke invitert inn i samtrening og planverk, sier Stadheim.
Han mener dette i verste fall fører til improvisert innsats når krisen først inntreffer, fremfor strukturert samarbeid og god koordinering. Hans sluttpoeng under seminaret lød slik:
– Vi har ressursene. Nå trenger vi politisk vilje til å bruke dem.
Bransjen etterlyser fire konkrete grep:
- Inkluder sikkerhetsbransjen i nasjonale beredskapsøvelser og planverk.
- Operasjonaliser samarbeidet med politiet.
- Anerkjenn vektere som en del av samfunnets totalberedskap – også juridisk.
- Erstatt ideologiske barrierer med pragmatisk beredskapssamarbeid.