Sikkerhetsbransjen er synlige med patruljerende vakter og har egne team i soner hvor det er mindre publikumsmasse for å skjerme risikable områder.
Mer enn 2 av 5 kvinner under 40 år har opplevde uønsket seksuell adferd eller trakassering på festivaler eller konserter, viser undersøkelse fra YouGov i England. Trolig er ikke problemet mindre i Norge. Å forebygge trakassering er nå prioritert av sikkerhetsbransjen i Norge
Fasiliteter på området, trening av ansatte og bevisstgjøring skal bidra til å hindre seksuell trakassering på festivaler i følge Association of Indepentendt Festivals (AIF) som har kjørt en kampanje mot seksuell trakassering. Mer her
Å forbygge seksuell trakassering på festivaler og konserter er noe flere av våre medlemsbedrifter prioriterer høyt. En viktig aktør er Dick Enar Hansson som driver Quality Security, Protect Vakthold og Sikkerhet AS. Samlet tar de seg av 150-60 norske festivaler og konserter i året. Bedriftene er engasjert både under planlegging og gjennomføring av arrangementene og er et viktig supplement til politiet.
#Metoo og mer åpenhet hjelper
-Det er blitt mer åpenhet rundt seksuell trakassering og vi opplever at mange har fått lavere terskel for å be om hjelp hvis noe oppleves som ubehagelig, sier Dick Enar Hansson. Han mener at særlig yngre personer nå mer enn før ber om hjelp under festivaler og konserter.
- Vi tror kampanjen #Metoo har virket positivt og har vekket mange til å tenke gjennom egne handlinger. Det har skapt økt bevisstgjøring og har trolig gjort det enklere å prate om situasjoner som kan være vanskelig å snakke om, sier Hansson. Han mener at #Metoo har fungert særlig godt i sosiale medier og slik nådd effektivt frem til unge mennesker.
Enormt mange festivaler
Å hindre seksuell trakassering er en krevende oppgave fordi antallet konserter og festivaler er stort og økende med et høyt antall mennesker som publikum. Sikkerhetsbransjen er synlige med patruljerende vakter og har egne team i soner hvor det er mindre publikumsmasse for å skjerme risikable områder.
- Vi setter dessuten opp kameraovervåkning, sørger for lys i utsatte områder og har delt av toalettsoner for å skille mellom menn og damer. Her er det også egne vakter som håndterer dette området, forteller Hansson. En annen viktig bidragsyter er medisinsk personell som står taktisk og godt synlig plassert.
Englevakter på Gatebil-fest
Et eksempel på festivaler som satser forbyggende er Norges største Gatebil-arrangement på Rudskogen i Rakkestad. Her fylles det hvert år opp med festglade folk fra hele landet i hektiske sommerdager. Dette er først og fremst en stor fest. Men partyet har en alvorlig bakside. Flere år på rad er festgleden ødelagt av voldtekter og overgrep i nærheten av campingplassene. 20 frivillige, engelvakter blir derfor satt inn for å hindre overgrep. Englevaktenes rolle er å følge kvinnelige festivalgjengere til telt/camp slik at de ikke går alene, samt ta vare på de som kanskje har drukket litt for mye. Mer her
Bli en Kjernekar
40 % av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med fest og rus og derfor har Kripos lansert kampanjen "Kjernekar". Med Kjernekar menes han som følger med litt ekstra og som tør å si ifra til kompisene sine om hva som ikke er greit. Kjernekaren er han som er der for venner som mister kontrollen og som ser til at venninna kommer seg trygt hjem. Mer her
Se video:
Fant du det du lette etter?
Fant du det du lette etter?
Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.