2017 tegner til å bli et vendepunkt for brannsikkerhet

Publisert

#205

1. desember er røykvarslerens dag. (Foto: ColourBox.com).

Aldri før har færre mennesker omkommet i brann i Norge enn i 2017, viser ferske tall fra DSB. 22 omkomne hittil i år. Desember er den farligste måneden i året. I dag er røykvarslerens dag. Bytt batterier!

De gode nyhetene: Antallet branner går ned i Norge og sikkerheten går opp. I fjor omkom 40 mennesker i brann, mens snittet siden 1979 har vært 64 omkomne årlig. Den dårlige nyheten er at en halv million mennesker bor i boliger uten fungerende røykvarslere, i følge  tall fra forsikringbransjen. Statistikken viser at det gjennomsnittlig er nesten ni branner hver eneste dag. Av disse er 43 prosent branner eller branntilløp ved komfyren på kjøkkenet.

- Fra år 2000 og fram til i dag har det omkommet 1.004 personer i brann i Norge, og desember er verst. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine, heter det i en pressemelding fra DSB.

De farligste boligbrannene oppstår om natten. Da har du liten mulighet til å oppdage brann i tide så fremt ikke en røykvarsler vekker deg. De fleste som omkommer i brann kveles av røyk og gass.

- Brann og innbrudsalarm koblet opp mot bemannet alarmsentral er uten tvil med på å redusere skadeomfanget både på mennesker og materiell som følge av tidlig deteksjon og varsling, spesielt på natt når beboere sover, sier Runar Karlsen, fagsjef for Sikkerhet og Beredskap i NHO Service og Handel.

Tidlig varsling

- Boligalarm med brannvarsling redder  mange liv og avverger hendelser som kunne utviklet seg til noe mer alvorlig, sier Runar Karlsen.
- Vi mener en boligalarm med brannvarsling gir kunden bedre kvalitet og sikring enn ordinære brannvarslere. Ikke minst på grunn av reaksjonsapparatet som igangsettes ved utløst alarm, sier han. 

Alle boliger skal nå ha minst én varsler i hver etasje, ifølge forskriftene. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Gode råd:

  • Sørg for å ha tilstrekkelig antall røykvarslere, helst én i hvert rom.
  • Test røykvarslerne jevnlig med testknappen, helst hver måned.
  • Bytt batteri en gang i året, 1. desember, og rengjør røykvarslerne årlig.
  • Røykvarslerne varer ikke evig, bytt de ut hvert 10. år.
  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.
  • Ha én eller helst flere optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Optiske røykvarslere reagerer i mange tilfeller raskere enn ioniske røykvarslere.
  • At røykvarslerne er sammenkoblet, betyr at alle går i alarm samtidig når én av dem oppdager røyk.
  • En god løsning er å være  tilknyttet et alarmselskap.

Mer om regelverket

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?