Mange enkeltpersonforetak driver ulovlig renhold

Publisert

årsrapport

Regionale verneombud (RVO) årsrapport 2017.

Svært mange enkeltpersonforetak har ikke søkt om godkjenning og selger renhold ulovlig, viser årsrapport for regionale verneombud for 2017.

Norge har nær 6.000 renholdsforetak. 70% er enkeltpersonforetak. 70 prosent av arbeidstakerne har innvandrerbakgrunn,  ifølge årsrapporten.

Renholdsbransjen preges av mange nyetableringer og virksomheter som etter kort tid opphører eller aldri starter aktiv renholdsdrift, spesielt blant enkeltpersonforetak og små virksomheter. Enkeltpersonforetak dominerende organisasjonsform og står for ca. 70 prosent av foretakene, men det er de store virksomhetene som dominerer målt i antall ansatte og omsetning. De regionale verneombudene besøker i hovedsak renholdsvirksomheter som retter seg mot proffmarkedet.

Det er forholdsvis enkelt å starte en renholdsvirksomhet. Kravene til formell kompetanse er begrenset og etableringskostnadene ved oppstart er lave. De regionale verneombudenes erfaring er at de små virksomhetene (enkeltpersonforetak) ofte er organisert fra hjemmekontor med egen nettside, postboks og mobiltelefon, mange av disse virksomhetene har faste oppdrag og nye oppdrag skjer gjennom Mittanbud.no (Finn.no) og andre annonseoppslag.

Deltidsandelen er høy, og mange er registrert med mer enn ett arbeidsforhold. Tall fra SSB for 2015 viser at over 70 % av arbeidstakerne innen renhold har innvandrerbakgrunn. Andelen arbeidstakere med bakgrunn fra Øst-Europa har økt de senere årene og utgjør nå ca. 40 % av arbeidstakerne. Flertall av arbeidstakerne fra Øst-Europa er kvinner, mens det er et flertall av menn blant arbeidstakere med bakgrunn fra Asia, Afrika og Sør- og Mellom-Amerika.

RVO-enes erfaring og kartlegging, avdekker at det er svært mange virksomheter som tilbyr renhold, som ikke har søkt om godkjenning for renhold. Hovedvekten av disse er enkelpersonforetak.

Ved fakturering av avgift høsten 2017, ble det sendt faktura til ca. 6.700 renholdsvirksomheter med næringskode 81.2. Det er usikkert om alle virksomhetene som er registrert og som mottar avgiftskrav har drift. Det reelle tallet for renholdsvirksomheter med aktivitet anslås å være mellom 5.500 til 6.000, da er også virksomheter med annen næringskode som utfører renholdsarbeid og som har søkt Godkjenningsordningen for renhold, inntatt, heter det i årsrapporten.

Mer om saken
Her kan du søke og se om renholdsbedriften driver ulovlig eller ikke

 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?