Vil utvide krav om godkjent renhold

Publisert

#205

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service.

NHO Service vil forby privatpersoner å kjøpe vaskehjelp fra selskaper som ikke er offentlig godkjente, samtidig som man vil innføre et skattefradrag for kjøp av renholdstjenester i hjemmet.

I dag gjelder et slikt forbud kun for bedrifter og offentlige etater, melder NRK.

Denne ordningen trådte i kraft i 2012, og gjorde at alle renholdsvirksomheter måtte ha godkjenning av Arbeidstilsynet for å kunne drive lovlig.

Regjeringens høringsforslag
For bedrifter som kjøper renhold, er det i dag krav om at de må benytte renholdsvirksomheter som enten er godkjent eller har søknad om godkjenning til behandling. Tilsvarende krav gjelder per i dag ikke for forbrukere som kjøper renhold, skriver Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding i forbindelsene med et høringsforslag sendt ut i vår.

Administrerende direktør i NHO Service, Anne-Cecilie Kaltenborn, mener det er på tide at slikt forbud også skal gjelde for privatpersoner.

– Privatpersoner som kjøper renhold i hjemmet, må vite hvorvidt de kjøper fra en bedrift som har kommet gjennom godkjenningsordningen eller ikke, sier hun til NRK.

Kaltenborn tror en godkjenningsordning i privatmarkedet vil gjøre det mindre sosialt akseptert å kjøpe svart renhold til hjemmet.

Vil også ha et skattefradrag
Hun erkjenner at det vil være utfordringer knyttet til å håndheve et slikt forbud i private hjem, men hun mener det vil sende et viktig signal.

- Samtidig mener NHO Service at forbrukerne her må gis en gulrot for å kjøpe hvite renholdstjenester, i form av et skattefradrag slik man har i Sverige. Der har man hatt et slikt fradrag i snart 10 år og det har hatt en veldig positiv effekt - både samfunnsøkonomisk og i forhold til de ansattes rettigheter, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.
 
FAFO anslår at så mye som 43 prosent av privatpersoners innkjøp av renholdstjenester skjer helt eller delvis svart.

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?