Mange renholdsbedrifter gir seg etter kort tid

Publisert

#205

Illustrasjon fra Regionalt Verneombud.

Renholdsbransjen opplever mange nyetableringer og virksomheter som etter kort tid opphører eller aldri starter opp. Totalt er det 5.400 bedrifter registrert. Andelen innvandrere er 70 prosent, viser årsrapporten for Regionale Verneombud for 2016.

Renholdsbransjen domineres av store selskaper. Over 60 % av renholdsarbeiderne er ansatte i store virksomheter med over 100 ansatte. De store virksomhetene er stort sett registrert med et hovedkontor som har mange underenheter flere steder i landet. Det er imidlertid enkeltpersonforetak som er den klart største selskapsformen innen renholdsbransjen. Over 70 % av renholdsvirksomhetene i ordningens register er enmannsbedrifter, dvs. ingen ansatte utenom innehaver.

Renholdsbransjen er preget av mange nyetableringer og virksomheter som etter kort tid opphører eller aldri starter aktiv renholdsdrift, spesielt blant enkeltpersonforetak og små virksomheter, viser rapporten.  

Det er pr. 31.12.16 registrert ca. 5.400 renholdsvirksomheter med næringskode 81.2 i ordningens register, dette er en nedgang på ca. 600 fra 31.12.15. Men samtidig er det registrert en økning av virksomheter som utfører renholdsarbeid, men som er registrert med annen næringskode, dette antallet utgjør ca. 800 virksomheter. Denne økningen i antall virksomheter ses i sammenheng med innmelding av renholdsvirksomheter via Godkjenningsordningen for renhold, samt økt besøksaktivitet og innmelding fra RVO-ene til virksomheter som ikke automatisk blir oppdatert fra Enhetsregisteret i Brønnøysund.

Over halvparten av renholdsvirksomhetene i ordningens register er registrert i region Øst, det er registrert færrest renholdsvirksomheter i region Nord og Midt-Norge.

De regionale verneombudenes har erfart at de små virksomhetene ofte er organisert fra hjemmekontor, egen nettside, postboks og mobiltelefon og har mange faste oppdrag samt tilgang på nye oppdrag via finn.no og andre annonseoppslag.

Tall fra SSB for 2015 viser at over 70 % av arbeidstakerne innen renhold har innvandrer-bakgrunn. Andelen arbeidstakere med bakgrunn fra Øst-Europa har økt de senere årene og utgjør nå ca. 40 % av arbeidstakerne. Flertall av arbeidstakerne fra Øst-Europa er kvinner, mens det er et flertall av menn blant arbeidstakere med bakgrunn fra Asia, Afrika og Sør- og Mellom-Amerika. Fortsatt er deltidsandelen høy, og mange er registrert med mer enn ett arbeidsforhold.

Se årsrapporten her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?