Slik unngår du å gå i fella

Publisert

svart remhold

Foto: Colour Box.

Slik unngår du, som vil kjøpe renhold privat, å gå i fella.

- Jeg forstår ikke at folk tør kjøpe renhold svart. Å velge et firma uten godkjenning er superrisky. Å engasjere enkeltpersoner er som å dele ut nøklene nederst på Karl Johan. Bruk av feilmetoder kan få parkett til å krølle seg eller inventar til å svelle. Dessuten risikerer du å slippe kriminelle inn i ditt eget hjem, sier Petter Furulund, direktør i NHO Service til Dagbladet.

Nyttig å vite
En 46 år gammel kvinne ble i 2014 dømt til 30 dagers betinget fengsel og 20 000 kroner i bot etter å ha hatt svart vaskehjelp i åtte år. Du kan bli straffet for skatte- og avgiftsunndragelser om du betaler over 10.000 kroner kontant.

Dette bør du gjøre
♦ Be om organisasjonsnummer. Da vet du hvem du handler med.
♦ Sjekk om firmaet er momsregistrert på nettstedet handlehvitt.no.
♦ Be om skriftlig kontrakt for å sikre ryddige forhold.
♦ Sørg for å få faktura. 
♦ Dersom renholderen din ikke har enkeltmannsforetak eller er registrert som arbeidstaker, kan du selv bli regnet som arbeidsgiver.
♦ Er firmaet godkjent av Arbeidstilsynet slik loven krever. Se her
♦ Er prisen mistenkelig lav? NHO Service har laget en kalkyle som ligger på renholdsportalen.no Vær oppmerksom på at kalkylen ikke inneholder utgifter til for eksempel utstyr, arbeidstøy, ledelse, lovpålagt bedriftshelsetjeneste (BHT) og moms (MVA). På toppen av dette vil renholdsleverandøren beregne seg avanse. 

I renholdsbransjen er det allmenngjort minstelønn. Denne er i dag på 169,37 kroner timen. En rekke kostnader kommer på toppen av dette. Avisa Klassekampen har sett opp et regnestykke. Prisen bør ikke være under 299,20 kroner, pluss moms, skriver avisen. Tjenester for opp til 6000 kroner i året er momsfritt. Over dette må du betale moms, og da bør du betale 374,40 kroner timen for renhold. Dette skal dekke lønn, pluss sosiale kostnader og andre kostnader en har som selvstendig næringsdrivende, i følge Klassekampen. Avisen sammenligner prisen med for eksempel firmaet CityMaid som tar 525 kroner timen for renhold i private hjem.

♦ Firmaer som kjøper renholdstjenester er etter «informasjons- og påseplikten» pålagt å kontrollere at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår. Strafferammen for firmaer som bryter denne loven er fengsel i ett år - og tre år for spesielt grove overtredelser.

♦ Arbeidstilsynet oppfordre også private til å sjekke at renholderne har gyldig HMS-kort. Kjøpere kan også be om å få se arbeidsavtaler, tidsregistrering og lønnslipper.

♦ Arbeidstilsynet anbefaler at alle som kjøper renholdstjenester tar inn følgende tekst i kontrakten med sine renholdsleverandører:
«Arbeidet som skal utføres under denne kontrakten er gjenstand for en allmenngjort tariffavtale etter allmenngjøringsloven. Det innebærer at arbeidstakere hos leverandøren minst skal ha de lønns- og arbeidsvilkår som følger av forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for renholdsbedrifter. Leverandøren skal, på anmodning fra oppdragsgiver, legge fram dokumentasjon på dette».

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?