Thomas Stangenes har gjort karriere i Eplehuset.
Foto: Elin Lothe Haga

Rett fra skolebenken til lederjobb

Da Thomas forlot Bærum for å studere i Bergen, var ikke planen å ende opp der han er nå.

For det første hadde han ikke tenkt å bli boende i regnets hovedstad.

For det andre hadde han ikke tenkt å bli butikksjef i en alder av 27 år.

– Jeg skulle bare ha en deltidsjobb, som så mange andre studenter som kommer til Bergen. Ferdighetene jeg lærte hos Eplehuset, og det at de satset på meg, har gitt meg ny retning i livet, sier han.

På sosiale medier, og særlig på LinkedIn, kan du titt og ofte lese om unge mennesker som sliter med å få innpass i arbeidslivet – til tross for utdannelse innen fagfeltet de ønsker seg til. Du skal gjerne være "ung og dynamisk", men samtidig ha lang fartstid og erfaring fra feltet.

Her mener Thomas at mange arbeidsgivere kan lære av Eplehuset og andre handelsbedrifter.

–  Jeg kjenner mange som står uten jobb eller i en jobb som ikke er i nærheten av relevant til bachelorgraden sin. Mange av disse sliter med å komme til en jobb de ønsker fordi det stilles så mange krav om erfaring fra før. Jeg tror bedriftene må tørre å gi flere muligheten til å opparbeide seg denne erfaringen. Alle må starte et sted og alt kan læres. Det finnes vanvittig mange dyktige folk der ute som ikke har fått muligheten. Kunnskapen sitter jo dessuten best rett etter studiene!

Thomas Stangenes i Eplehuset, karrierehistorie (Rett fra skolebenken til lederjobb)

Det er svært ulikt hva kundene til Thomas har behov for. Noen vil ha hjelp fra A til Å - med alt fra å velge produkt til å ta det i bruk - mens andre er bare kjapt innom. Her legger Thomas skjermbeskytter på noens splitter nye telefon.

Foto: Elin Lothe Haga

Lidenskap for teknologi

I 2017 pakket Thomas Stangenes kofferten og sa "på gjensyn" til hjemstedet Bærum. I de neste to årene skulle Bergen være byen hans, mens han studerte musikkproduksjon på Noroff Fagskole.

Nå viser kalenderen 2025, og Thomas er fortsatt i Bergen. Ikke bare er han fortsatt i byen: Han har også blitt værende i bedriften hvor han fikk deltidsjobb da han først kom som student.

– Jeg søkte mange jobber da jeg flyttet hit, men det var ingen jeg egentlig kjente noe engasjement for. Hadde jeg tatt en av de jobbene, så hadde det bare blitt for å tjene penger ved siden av studiene. Jobben hos Eplehuset vekket et sterkt engasjement, forteller han.

På CV-en sin beskriver han deltidsjobben hos Eplehuset Markveien, som han hadde fra 2017-2022, som den kuleste jobben han har hatt.

– Jeg har alltid vært opptatt av teknologi og kjente godt til Apple-produktene før jeg begynte å jobbe her. På videregående gikk jeg medie- og kommunikasjonslinje, og det var jo ofte Mac vi jobbet på, og jeg hadde iPhone. Det å få utvikle meg som ekspert på disse og flere andre produkter, var veldig spennende.

At jobben også byr på mange menneskemøter, at du får et kort glimt inn i ulike liv på godt og vondt, tente også en glød i Thomas. Når NHO Service og Handel er på besøk, hjelper han en kunde som er på jakt etter en klokke. Det skal være en bursdagsgave.

– Vi har hatt kunder som står gråtkvalt i butikken fordi de har mistet bildene sine, og vi har hatt dem som gråter av glede fordi de endelig fikk ny telefon. Og så har vi hatt dem som kommer innom med telefonen til noen de har mistet, og som de nå lurer på hva de skal gjøre med. Det er sterkt, forteller Thomas.

Blir du en god menneskekjenner i denne jobben? 

 – Det vil jeg påstå. Samtidig er det viktig å fristille seg når kunden går inn døra og lytte til hva de faktisk ber om. Bare for å gi et bilde: Den dyreste og mest avanserte Mac-en jeg noen gang har solgt, solgte jeg til en mann i 80-årene.

Thomas Stangenes i Eplehuset, karrierehistorie (Rett fra skolebenken til lederjobb)

Da Thomas fikk smaken på handelskarrieren, var kundemøtene en viktig faktor. Han forteller om mennesker som kommer gråtene inn i butikken fordi de har mistet alle bildene sine, og om dem som gråter av glede over å ha fått sin første telefon. - Og så får du et lite vindu inn i livene til folk, smiler han. Her overrekker han en Apple-klokke som skal være en bursdagsgave.

Foto: Elin Lothe Haga

Kundebehandling gir godt grunnlag

Etter å ha fullført det toårige studiet på Noroff, begynte Thomas å ta en bachelorgrad i digital kommunikasjon og markedsføring, med fordypning i salgsledselse og personlig salg. Han hadde utviklet en lidenskap for handelsfaget – og alt som falt innunder det.

Men til tross for en brennende interesse for både faget og arbeidshverdagen hos Eplehuset, var det ikke slik at Thomas bevisst gikk inn for å bli butikksjef. Det handler mer om tilfeldigheter. Tilfeldigheter han er veldig takknemlig for i dag.

– Da jeg var ferdig med bachelorgraden våren 2022 begynte jeg å se etter andre jobber. Ingenting vekket den følelsen jeg får av å jobbe her. Så ville tilfeldighetene det slik at Eplehuset Markveien trengte en assisterende butikksjef, så jeg søkte på den. Det føltes helt riktig, sier Thomas.

Av arbeidserfaring hadde han kun deltidsjobber som selger – først på Østlandet og deretter på Eplehuset i Bergen. Det var likevel det som skulle til for at nettopp han fikk jobben som assisterende butikksjef.

– Skal du være leder i butikk, er det en stor styrke at du har jobbet med salg og kundeservice først. Det var det, kombinert med at jeg har evnen og viljen til å utvikle meg, som fikk Eplehuset til å satse på akkurat meg. Det å gå rett fra skolebenken og rett i fulltidsjobb var egentlig perfekt for min del: Jeg visste jo hva jeg gikk til. Samtidig visste jo også Eplehuset hva de gikk til når de satset på meg.

Og det gikk ikke lang tid før Thomas nok en gang steg i gradene. Da hans nærmeste leder ønsket å flytte på seg, ble Thomas oppfordret til å søke på stillingen. Nå har han vært butikksjef i snart ett år.

Hvordan var det å gå fra deltid til butikksjef?

– Brått hadde jeg ansvar for alt som skjer her. Det er min jobb å sikre at vi når målene våre, at vi jobber målrettet for å kjenne produktene, og ikke minst for at de ansatte har det bra på jobb. Flere av dem jeg nå har ansvar for som leder, jobbet jeg sammen med før.

Hvordan håndterte dere det?

– Vi drøftet det internt, og kom til slutt frem til at vi skulle håndtere det gjennom ikke å håndtere det, ler Thomas. – Altså, vi er en såpass solid gjeng her, at vi stolte på at det skulle gå fint. At balansen mellom å være kollega, kompis og leder skulle gå bra. Det har det gjort. Jeg tror jeg er flink til å være tydelig, samtidig som jeg lytter til hver enkelt. Og så har jeg en fantastisk assisterende butikksjef.

Thomas Stangenes i Eplehuset, karrierehistorie (Rett fra skolebenken til lederjobb)

Thomas begynte i Eplehuset som deltidsansatt. Det å gå fra kollega til leder, kan være en spennende øvelse. En øvelse Thomas finner stor motivasjon i.

Foto: Elin Lothe Haga

Jobben blir en livsstil

På spørsmål om hva Thomas liker å gjøre på fritiden, er svaret først "det vanlige", som trening, å være med venner og familie, se serier og litt gaming. Etter et par oppfølgingsspørsmål blir det likevel klart at jobben tar opp mye tid.

– Jeg står jo fortsatt ute i butikk, og så blir det administrative oppgaver i tillegg, så jeg bruker mye tid her.

Noe han har en helt spesiell lidenskap for, er å utvikle salgstalenter.

–  Vi har naturligvis litt gjennomtrekk siden det er mange studenter som jobber her, og sist vi lyste ut en deltidsstilling var det nærmere 100 søkere. Det å lese søknader og gjennomføre intervjuer syns jeg er utrolig gøy. Da får jeg møte mennesker fra alle mulige steder i landet og med forskjellige bakgrunner. Du merker raskt hvem som kanskje har det lille ekstra engasjementet.

Blir jobben en livsstil? 

– Ja, egentlig. Ikke at det er noen som ber meg om det, men jeg leser meg jo gjerne opp på nye produkter når jeg er hjemme. Og så arrangerer vi lanseringskvelder hvor de ansatte som vil kan komme og spise pizza. Dette er jo ting jeg hadde interesse for også før jeg begynte å jobbe hos Eplehuset, så det å kunne gjøre det til en sosial greie er veldig gøy.

Thomas er likevel tydelig på at han får lov å ta seg fri om han har behov for det.

– Jeg følte meg veldig flink da jeg var på ferie her for en kort tid siden. Da skrudde jeg faktisk av alle varsler. Det er ikke det at jeg vil mikrostyre, men jeg liker å være tilgjengelig og vite hva jeg kommer tilbake til, når jeg har hatt fri, sier han.

Thomas Stangenes i Eplehuset, karrierehistorie (Rett fra skolebenken til lederjobb)

Jobben har blitt en livsstil for Thomas. Det hadde den ikke blitt om han ikke fikk utvikle seg slik som han har gjort.

Foto: Elin Lothe Haga

Noe som kan lokke Thomas helt bort fra jobben, er fotball.

 – Jeg er en lojal Stabæk-supporter, så når det er kamp legger jeg fra meg jobb.

Hva er ambisjonene videre, da? Savner du Bærum?

– Jeg savner familien og alt rundt det, det gjør jeg. Men jeg har ikke en konkret plan for hva som skjer videre, for akkurat nå stortrives jeg akkurat der jeg er, og det til tross for regnet. Jeg har til og med blitt en sånn som løper til fjells uansett vær, så kan lett se for meg at jeg blir i Bergen lenge ennå. 

Og om han kjenner han må strekke på bena – geografisk eller karrieremessig – så er det gode muligheter.

– Har du uniform og lidenskap, så finner du alltid nye utfordringer i Eplehuset. 

Kompetanseutvikling i norsk næringsliv

Næringslivet bruker 11,5 milliarder kroner i året på å heve kompetansen til sine ansatte. Dette er et middels estimat fra Oxford Research 2023. De vanligste formene for opplæring er interne kurs, digitale kurs og organisert erfaringsutveksling. Uformell opplæring står for 65 % av ressursbruken, mens formell opplæring utgjør en mindre andel. Interne kompetansetiltak bidrar til å fremme læringskultur samtidig som det styrker teamfølelsen blant ansatte.
Se rapporten her.

Handelsbransjen i Norge rekrutterer fra alle utdanningsnivå, fra nyankomne uten formalbakgrunn til lederstillinger med høye kompetansekrav som master og phd. Bransjen har en rekke lederprogram der du kan bygge kompetanse på arbeidsplassen og klatre i karrierestigen, mens du er i jobb.

Bedrifter, tillitsvalgte og medarbeidere samarbeider om alt fra bedriftsinterne kurs for kvalitet i tjenesteleveransen, HMS, fagopplæring, kurs i basiskompetanse, som norsk eller digitale ferdigheter til lederutdanning. Mange handelskonsern tilbyr digitale plattformer som gir medarbeidere ny kunnskap. Man får digitale kurs og bygger egen CV.

I tillegg til intern kompetanseutvikling bidrar næringslivet med fantastiske ringvirkninger generelt i samfunnet, både når det gjelder sysselsetting, kjøpekraft, finansiering av kommunale velferdstjenester og andre bidrag i lokalmiljøet. Se hva Eplehuset AS bidrar med i kroner og øre (kilde: DNB).

  Det er en rekke muligheter til formell fagutdanning innen handel. Eksempelvis kan du ta fagbrev i salgsfaget. Se her

Man kan enten være utdannet gjennom fagopplæring på vgs eller gjennomføre fagopplæring på arbeidsplass: 

  • Få fagbrev på jobb. Se her
  • Praksiskandidatordningen. Se her
  • Modulstrukturert opplæring. Se her 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?