Handelens Miljøfond er etablert av Virke, NHO Service og Handel og næringslivet.
Se her
Handelens Miljøfond vil, i samarbeid med Norges Fotballforbund, gjenta fjorårets suksessutlysning. Gummigranulat fra utendørs kunstgressbaner gir et årlig utslipp av mikroplast på cirka 1500 tonn. Heldigvis finnes det gode løsninger som forhindrer dette.
Nå kan anleggseiere, både klubber og kommuner, søke om støtte til å bygge fysiske barrierer rundt kunstgressbaner
Nøkkelinformasjon
• Søknadsbehandling: Søknadene vurderes fortløpende etter “førstemann til mølla”-prinsippet.
• Prosjektets varighet: Søknader med tiltak som gjennomføres i løpet av 2025 prioriteres, men siste frist for ferdigstillelse er innen utgangen av 2026.
• Krav til annen finansiering: Det må sikres tilstrekkelig finansiering for å gjennomføre de øvrige tiltakene som forskriften krever i løpet av kontraktsperioden.
Tiltak med store ringvirkninger
Den første utlysningen ble lansert 1. mars i fjor, hvorpå fotballklubber over hele landet bidro til å sette 40 millioner i sving på rekordtid.
157 klubber fikk innvilget midler, og reduserte dermed utslippet av gummigranulat fra sine baner med hele 95 prosent.
Gjennom fjorårets utlysning klarte vi å redusere utslippet av gummigranulat med 75 tonn per år.
– Vi er opptatt av å skape konkrete og målbare miljøresultater med plastposekronene og det har vi virkelig fått til her, takket være et tett og godt samarbeid med NFF og offensive fotballklubber, sa Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, på den tiden.
Fysiske barrierer er det mest effektive, og også det klart dyreste tiltaket for å redusere svinnet av gummigranulat fra kunstgressbaner.
– Nå legger vi 40 nye millioner i potten sammen med kunnskapen og erfaringene fra i år. Da blir det enda mer fotball og mindre plast i naturen, sier Lind.