Dagligvaretilsynets rolle bør bevares – men forstår behovet for endringer

Publisert

NHO Service og Handel ønsker å bevare en uavhengig tilsynsfunksjon for dagligvarebransjen, og advarer mot å legge oppgavene til andre tilsyn som gir rollekonflikter.

I sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet gjør NHO Service og Handel det klart at de ser behovet for endringer i organiseringen av Dagligvaretilsynet – men advarer mot å legge funksjonen til Konkurransetilsynet.

– Vi ser utfordringene med dagens løsning. Samtidig, når regjeringen stadig innfører nye grep i dagligvaresektoren, mener vi det er bedre å ha et tilsyn med en sterk veilederrolle – som kan bidra til en tilpasset korreksjon der det faktisk foreligger skadelig forretningspraksis, sier advokat Henrik Bjørge i NHO Service og Handel.

Han understreker samtidig at flere aktører i markedet ikke ser et like stort behov for å opprettholde tilsynet. Årsaken er at det i dag ikke oppfattes å være markante problemer på området loven skal regulere. Med andre ord, fra deres ståsted fungerer det eksisterende systemet godt nok – og partene finner stort sett løsninger gjennom annen lovgivning. NHO Service og Handel, har også forståelse for disse synspunktene.

Et faglig sterkt og tillitsskapende tilsyn

NHO Service og Handel fremhever at dagligvaremarkedet er preget av kompleksitet, og at dette tilsynets rolle derfor ikke bare handler om å håndheve loven, men også om å bidra til dialog der det kan være utfordringer som bør løses. Evalueringen av tilsynet viser at det har bidratt til økt bevissthet og etterlevelse av intensjonen med loven om god handelsskikk.

– Det er et behov for en tilgjengelig og kompetent tilsynsfunksjon med god innsikt i dagligvaremarkedets dynamikker. Slike funksjoner mister sin verdi dersom de havner i strukturer som gir rom for rollekonflikter eller svekket tillit fra aktørene, heter det i høringssvaret.

Skeptisk til flytting til Konkurransetilsynet

Selv om en mulig overføring til Konkurransetilsynet kan virke effektivt på papiret, mener NHO Service og Handel at dette kan føre til sammenblanding av roller og gjøre det vanskeligere for leverandører å varsle om uetisk forretningspraksis.

– Mange av sakene som loven åpner for, innebærer allerede høy terskel for varsling. Hvis tilsynet legges under en mer kontroll- og sanksjonsdrevet instans, kan terskelen bli enda høyere – særlig for mindre leverandører som er avhengige av fortsatt samarbeid, påpeker Bjørge.

Alternative løsninger ønskes vurdert

NHO Service og Handel foreslår at man vurderer andre organisatoriske løsninger som både ivaretar tilsynets faglighet og styrker uavhengigheten. Blant forslagene er en videreføring av dagens enhet, eventuelt flyttet geografisk, eller en plassering i en annen struktur med relevant fagmiljø, men uten fare for rolleforvirring.

– Det viktigste er at tilsynet oppfattes som et trygt og saklig sted for å ta opp ubalanse i forretningsforhold – ikke bare som en ny reguleringsarm, avslutter Bjørge.

Henrik Bjørge
Les mer

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?