16 millioner Temu-pakker og alarmen går: Vi må våkne!

Publisert

kvinne

Bransjedirektør for Handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, skriver om nettaktører som Temu og konkurransekraft. Foto: Moment Studio

Nylig kunne NRK avsløre at det siden 2022 har kommet 16 millioner Temu-pakker til Norge. Nå må norske myndigheter gjøre ord til handling.

Det er ikke første gang NRK dykker ned i Temu-dypet. I fjor sommer avdekket de helse- og miljøfarlig bly i en barneleke og kreftfremkallende kadmium i et par øredobber, og de er ikke alene om denne typen funn. Når redaksjonen nå kan avsløre hvor svimlende mange – mulig farlige og i alle fall klima- og konkurranseskadelige – Temu-pakker som har funnet veien inn i norske hjem, haster det som aldri før at norske myndigheter tar grep.

I første omgang bør vår nye finansminister følge opp forgjengerens vilje til å fjerne tekstiltollen som treffer svært urettferdig og svekker norske butikkers konkurransekraft i møte med aktører som Temu. I praksis medfører det at norske klesbutikker må betale toll på varene de kjøper inn, mens Temu og andre utenlandske nettbutikker, slipper.

Videre er vi glade for å se at klima- og miljøministeren viser både stor vilje og mye engasjement for å stoppe nettaktører som Temu. For det er der vi må legge lista: Vi kan ikke bare sikte oss inn på Temu spesifikt. Vi må få på plass regler som gjør det vanskelig for utenlandske nettaktører å snike seg unna norske og europeiske regler når de selger i våre markeder.

Samtidig er det begrenset hva Norge kan gjøre på regelsiden så lenge EU ikke har de samme reglene. Vi er et lite land med en åpen økonomi, og vi ønsker internasjonal handel velkommen. Men vi må kunne stille samme krav til den som den vi stiller til norsk handel.

I forrige uke kom Europakommisjonen med et forslag som skal pålegge nettgiganter som Shein, Temu og Amazon strengere regler for varene de sender til kunder i EU. Blant annet ber kommisjonen lovgiverne om raskt å vedta forslaget om reform av tollunionen, slik at nye regler for e-handel kan iverksettes raskt. Dette inkluderer fjerning av avgiftsfritaket for lavverdisendinger under 150 euro, samt styrking av kontrollkapasitet gjennom bedre datadeling og risikovurdering. Det vurderes også ytterligere tiltak, som et ikke-diskriminerende håndteringsgebyr på netthandelspakker som importeres direkte til EU-forbrukere.

Her er vi enige med naboen vår, næringsforeningen Svensk Handel, som i etterkant av forslaget fra kommisjonen uttalte at det er bra EU viser gjennom handling alvoret i Temu-situasjonen, men at de savner at aktører som Temu blir holdt ansvarlige før de selger varene sine til Europa.

Norske og europeiske handelsbedrifter blir stadig pålagt flere regler og et større ansvar hva angår både kvalitet på produktene og klimabelastningen disse står for. Det er både viktig og riktig. Samtidig skal også denne delen av handelen være basert på sunn konkurranse. Når vi slipper aktører til som kan hoppe bukk over ikke bare klimaansvar, men også forbrukertrygghet, så skyter vi samtidig de seriøse aktørene i foten. 

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?