Snuoperasjonen har vært mulig takket være en imponerende innsats fra mange aktører. Elever og lærere ved Kongsberg vgs har jobbet tett sammen med Bransjeforeningen Handel i NHO Service og Handel, Faglig råd for HDP i Utdanningsdirektoratet, Opplæringskontoret for små håndverksfag, engasjerte privatpersoner og politikere.
I tillegg har fylkespolitikerne blitt invitert til møter og arrangementer som synliggjorde fagets betydning, ikke bare for elevene, men også for næringslivet og kulturarven i regionen. Demonstrasjoner og oppmerksomhet i media har vært avgjørende for å få frem budskapet om at de mindre håndverksfagene er en hjørnestein i arbeidet med bærekraft, sirkulær økonomi og ivaretakelse av kulturarv.
Det kom som lyn fra klar himmel i september
Tor Svarva, fagsjef i Bransjeforeningen Handel, fremhever hvordan tett samarbeid har vært avgjørende:
– Dette er et eksempel på hva som er mulig når skole, næringsliv og politikere jobber mot et felles mål. Håndverksfagene representerer ikke bare tradisjoner, men også fremtidens bærekraftige løsninger.
Hva sto på spill?
En nedleggelse av HDP-tilbudet ville fått dramatiske konsekvenser for både utdanningsmiljøet og håndverksbransjen. Over 40 yrker knyttet til tradisjonelle håndverksfag, fra søm og tekstil til gullsmed- og urmakerfag, sto i fare for å forsvinne i Buskerud. Samtidig ville regionens evne til å bidra til bærekraftsatsing og kulturvern blitt kraftig svekket.
Lærere og elever advarte tidlig om at fjerning av tilbudet ville gjøre det vanskeligere for ungdom som ønsker en praktisk tilnærming til læring. Mange elever som har valgt HDP, understreket hvor viktig fagene er for å få en meningsfull skolehverdag og relevant yrkesutdanning. – Uten dette tilbudet ville mange mistet motivasjonen til å fullføre videregående, sier en av elevene ved skolen.
Anne Søgni Flatvad, lektor i Design, Søm og Tekstilhåndverk ved Kongsberg videregående skole, beskriver situasjonen slik:
– Forslaget om å legge ned VG1 Håndverk, design og produktutvikling (HDP) og VG2 Søm og tekstilhåndverk i Buskerud fylke kom som lyn fra klar himmel i september. Tilbudet er godt etablert og har fulle klasser med elever fra hele Buskerud. For å redde linjen har vi vært vitne til et fantastisk engasjement fra både privatpersoner, organisasjoner og institusjoner, inkludert Riksantikvaren og Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Det har vært rørende å oppleve støtten, leserbrev og heiarop som har strømmet inn. Besøket fra fylkespolitikere, der de fikk se elevene arbeide i verkstedene, var et høydepunkt som virkelig satte søkelyset på hvor viktig disse fagene er.
En fremtid for håndverksfagene
Bransjeforeningen Handel ser på dette som et viktig steg i riktig retning, men understreker at arbeidet langt fra er over. – Vi vil fortsette å jobbe for bedre rekruttering til håndverksfagene, bedre rammevilkår for håndverksbedriftene og en tettere sammenheng mellom myndighetenes satsing på yrkesfag og fylkeskommunenes praksis, sier Tor Svarva, fagsjef i bransjeforeningen.
– Denne seieren viser at håndverksfagene har en fremtid. Nå må vi sørge for at dette tilbudet ikke bare består, men at det blomstrer, sier Svarva.