Håndverksfagene i videregående skole i Østfold er reddet

Publisert

Tor Svarva er fagsjef i bransjeforeningen handel i NHO SH, og leder i faglig råd for HDP-fagene. Foto: Baard Fiksdal

NHO Service og Handel har bidratt til å snu vedtaket om nedleggelse av håndverksfagene ved Glemmen videregående skole og i hele Østfold.

Etter måneder med usikkerhet kom en gledelige beskjed sist uke. Linjen for håndverk, design og produktutvikling (HDP) på Glemmen videregående skole får bestå. Dette er en viktig seier for alle som har jobbet for å bevare utdanningen, og som gir ungdom mulighet til å utdanne seg innen mer enn 40 små,  verneverdige håndverksfag.

Hard kamp for å få snudd vedtaket

Kampen for å redde fagene har pågått i hele høst, og det har vært et godt samarbeid mellom bransjeforeningen handel i NHO SH, lærere og elever ved Glemmen vgs, Opplæringskontoret for små håndverksfag, bedrifter og ulike interesseorganisasjoner. Fokus har vært å vektlegge at disse fagene ikke bare handler om å bevare det gamle, men også om å utdanne ungdom til yrker som bidrar til bærekraftige løsninger i fremtiden.

- Vi er utrolig lettet over at politikerne så viktigheten av å bevare de små og verneverdige fagene i fylket. Vi er mange som har stått sammen om dette arbeidet og det er godt å se at ungdommene våre også fremover har mulighet til å velge seg en utdanning innenfor våre fag, sier Malin Lunde Andersen, daglig leder hos Opplæringskontoret for små håndverksfag.

Fag med en unik verdi

Dersom tilbudet hadde blitt lagt ned, ville konsekvensene vært alvorlige. Mange bedrifter sliter allerede med å finne kvalifiserte lærlinger, og mangelen på fagarbeidere innen håndverk er et nasjonalt problem. En nedleggelse ville ført til svekket rekruttering og truet fremtiden til yrker som møbelsnekker, søm og håndverk og gullsmed.
- Denne prosessen har ført skole og næringsliv tettere sammen. Det er ikke bare svært gledelig, men også helt avgjørende for at vi sammen kan skape en bærekraftig utdanning for framtiden. Planen videre er ytterligere å styrke samarbeidet med bedriftene, og vi har stor tro på at det vil ha mange positive ringvirkninger for både utdannelsen, næringslivet og lokalmiljøet, sier Monica Elisabeth Larsen, fagleder på Design og håndverk ved Glemmen videregående skole.

Dette er fag som gir en vei til stabile jobber i lokalt næringsliv

Tor Svarva

Tor Svarva, fagsjef i bransjeforeningen handel i NHO SH, og leder i faglig råd for HDP-fagene, er glad for at Østfold fylkeskommune snudde i siste liten.

- Disse fagene er avgjørende for både bevaring av kulturarv og for å møte fremtidens behov for sirkulær økonomi og reparasjon. Vi har jobbet hardt sammen med mange aktører for å vise hvor viktig det er å satse på dette, sier Svarva.

Gjenbruk, reparasjon og sirkulær økonomi er fremtidsrettede områder, og fagene ved Glemmen er et viktig bidrag til dette. Samtidig er fagene med på å skape mestring for ungdom som ofte faller utenfor mer teoretiske utdanningsløp. Dette er fag hvor mange finner sin plass og blomstrer, og som gir en vei til stabile jobber i lokalt næringsliv. Likevel var det nære på at tilbudet forsvant.

Forslagene, som er lagt frem denne høsten fra fylkeskommunene om å avvikle eller redusere utdanningstilbudet for håndverksfagene i videregående skoler over hele landet, står i skarp kontrast til de nasjonale målsettingene om å styrke yrkesfagene i skolen.
- Som leder i faglig råd for disse fagretningene i Utdanningsdirektoratet etterlyser jeg at man tar disse målsettingene på alvor og ikke svekker fagene, slik som er realiteten i dag, sier Svarva.

Ny kamp i Buskerud

Selv om Glemmen nå kan puste lettet ut, står lignende utfordringer foran disse fagene andre steder i landet.

Tor Svarva påpeker at også Buskerud fylkeskommune innen kort tid skal avgjøre om de skal legge ned HDP-fagene ved Kongsberg videregående skole.

- Vi risikerer at Buskerud står helt uten utdanningstilbud innen disse fagene. Det vil være svært uheldig både for ungdommen og for bedrifter som er avhengige av denne kompetansen. På Kongsberg er det fulle klasser og også et tett samarbeid med faglærerutdanningen hos USN. Jeg håper virkelig politikerne i Buskerud har hørt på innspillene og snur i denne saken, sier Svarva

Den 4. desember faller avgjørelsen i Buskerud. Det gjenstår å se om innsatsen, som er lagt ned der kan gi samme positive resultat som i Østfold.

mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?