Handelens Miljøfond bak historisk FN-dag
Foto: Einar Jenssen
Den 20. september vil Norge være vertskap for den aller første FN-dagen for rydding; en global markering dedikert til å bekjempe den globale søppelkrisen.
Foto: Einar Jenssen
Den 20. september vil Norge være vertskap for den aller første FN-dagen for rydding; en global markering dedikert til å bekjempe den globale søppelkrisen.
Handelens Miljøfond er etablert av Virke, NHO Service og Handel og næringslivet.
– Vi er beæret og stolte over å ha blitt valgt til å være vertskap for verdens første ryddedag, og vi ser frem til å dele vår kunnskap, erfaring og resultater med verden, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.
Formålet med arrangementet er å vise behovet for felles handling for å beskytte planeten vår mot avfall og plastforurensning, med mål om å engasjere mennesker over hele verden til å delta i frivillig rydding.
Verdens Ryddedag ble etablert av FNs generalforsamling i desember 2023, og vil fra og med i år bli holdt årlig den 20. september. Årets arrangement er organisert av FNs bosetningsprogram, GRID-Arendal, og Handelens Miljøfond.
Lanseringen er lagt til Tromsø og vil fokusere på temaet «arktiske byer og marin forsøpling», i tråd med den viktige innsatsen for å beskytte sårbare og avsidesliggende økosystemer for forsøpling.
– Vi håper å inspirere og gjøre det mulig for andre land å etablere vår modell for landsdekkende profesjonelle ryddeaksjoner, slik som vårt initiativ «Rydd i Tide», forteller Lind.
«Rydd i Tide» er verdens største profesjonelle ryddeaksjon, der plastposekontingenten finansierer profesjonelle ryddere som oppnår konkrete og målbare rydderesultater, samtidig som funn blir systematisert og forsket på for å effektivisere ryddingen. Mellom 2021 og 2024 har Rydd i Tide ryddet hele 40 prosent av Norges kyst for plast, og har mål om å nå 55 prosent innen 2025. Resultatene er oppsiktsvekkende, med nesten 24 000 km ryddet kystlinje, og over tre millioner kilo plast og avfall fjernet fra naturen.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?