For hver plastbærepose man kjøper hos Handelens Miljøfonds medlemmer, går 1 krone til fondets arbeid for å løse plastens miljøproblemer. Fondet har siden oppstart i 2018 delt ut over 600 millioner kroner til over 500 miljøprosjekter. Ordningen er etablert av Virke, NHO Service og Handel og næringslivet.
Se her
Det er ikke bare Handelens miljøfond som presser på. EU-kommisjonens forslag til nye emballasjedirektiv som ble vedtatt høsten 2022, har ikke bare som mål å kutte plastemballasje - handleposen i plast skal også til pers.
-Vi vil ha slutt på en type gjenbruk, nemlig bruk av plastposen til søppelbøtta. 83 prosent av Norges befolkning bruker plastposen fra handleturen til restavfallet, men det finnes et bedre og mer miljøvennlig alternativ til søppelbøtta, nemlig restavfallsposer på rull. EU fremmet nylig et forslag til krav om å kutte mengden plastposer til 40 snitt per person, som trolig vil gjelde i alle EU og EØS-land. I Norge brukte vi rundt 135 plastposer per person i fjor, så vi har en jobb å gjøre med å endre våre vaner, både hva gjelder handleturen og avfallsposene. Derfor har vi informert om restavfallsposer på rull, som kombinert med handlenett er det beste miljøvalget for handleturen, sier Lind.
Målet er at vi ikke skal bruke mer enn 40 bæreposer i plast i året per person innen utgangen av 2025. Ifølge Handelens miljøfond brukte vi 135 poser hver i 2022.
– For å nå målet med 40 poser per person, må hver og en av oss redusere innkjøpet med i underkant av 100 poser. For nordmenn flest betyr det at flere vaner må endres, sier Lind.
Bruk egne søppelposer
Det gjelder også gjenbruk av plastposer til søppel. I plastposerapporten for 2021 av Handelens Miljøfond ble det antatt at rundt 83 prosent av bæreposene ble gjenbrukt som avfallspose. I stedet anbefaler Lind at du bruker søppelposer på rull.