Fra farlig avfall til verdifullt produkt

Publisert

To personer med et brannslukningasapparat

Vi gratulerer Miljø Norge som nytt medlem i NHO Service og Handel. Her er Alexander Haneng, direktør innovasjon og bærekraft i NHOSH sammen med Nils Aulie, CEO i Miljø Norge. Foto: NHO SH

De fleste brannslukningsapparater i Norge kastes etter bruk eller når de er utdatert. Dette vil det Lier-baserte selskapet Miljø Norge gjøre noe med under merkevaren Slåkke. Deres løsning skaper nye arbeidsplasser og bidrar til stor reduksjon av CO2-utslipp.

- Mange snakker om sirkulærøkonomi, men ikke alle forstår kraften sirkulærøkonomi til både å være lønnsomt og bærekraftig, sier direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, Alexander Haneng. Slåkke er et stjerneeksempel der bedriften tar inn farlig avfall, dvs utdaterte brannslukkere, og i en egenutviklet prosess gjør de nytt liv som ombrukte brannslukkere.

Ett 100 år gammelt produkt

Slåkke startet med en ide. En ide om å ta fatt på en bitte liten fraksjon i det store avfallsbildet. Brødrene som hadde den opprinnelige ideen til Slåkke hadde selv over flere tiår bidratt til import av nyproduserte brannslukkere, og kjent på hvor ressurskrevende det var å utføre service på utdaterte brannslukkere manuelt.

Ideen er enkel. Automatisert produksjonslinje for å kjøre service i stor skala med en kapasitet til å forsyne Norges årlige behov for brannslukkere med ombrukte apparater!

I Norge estimeres det å være over ti millioner brannslukkere. Årlig må omtrent en million av disse på service eller erstattes. Ved å gjenbruke brannslukkere i Norge vil selskapet redusere behovet for import og dermed redusere det totale CO2-uslippet kraftig. Det blir mindre transport og mindre uttak av råvarer. Det kreves hele fire kilo stål for å produsere en ny brannslukker i dag.

I 2022 fikk Miljø Norge miljøteknologitilskudd på 26 millioner kroner fra Innovasjon Norge for å realisere ideen, og å bygge fabrikken i Lier.

Slåkke er et resultat og et bevis på at man kan lykkes med sirkulære forretningsmodeller dersom man evner å finne en modell og løsning som skalere.

Mer om bedriften her

Person i dress foran NHO-logo
  • Alexander Haneng
  • Direktør innovasjon og bærekraft
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?