Kritisk til ny veileder fra Konkurransetilsynet

Publisert

NHO Service og Handel er kritisk til en ny veileder fra Konkurransetilsynet som må bli bedre dersom den skal oppfylle målet: Å veilede til mindre prisdiskriminering.

Konkurransetilsynet har sendt ut på høring en veileder om prisdiskriminering. NHO Service og Handels høringsuttalelse finner du her.

-Veilederen gir et ganske godt generelt utgangspunkt for forståelse av problematikken som sådan, men vi reiser spørsmål om treffpunktene for dagligvarebransjen hvor problemstillingen er særlig aktuell, gir tilstrekkelig nytteverdi, heter det i vårt høringssvar.

Vi oppfordrer derfor at tilsynet vurdere å gå lenger i sin beskrivelse og eksemplifiseringer om hvordan tilsynet vurderer ulovlig prisdiskriminering i dagligvaresetting.

Vi understreker også at etableringsterskelen for nye aktører i dagligvaremarkedet er svært høy. NHO Service og Handel har lenge påpekt at eventuelle barrierer for bedre konkurranse i dagligvaresektoren også må bli fulgt opp gjennom håndhevelse av eksisterende lovverk, veiledning og eventuelt supplere regelverket.

Det vises også til erfaringer fra tilsynssaker som har blitt utført i sektoren, herunder de som ble avsluttet i juni 2021. Det legges til grunn at de praktiske tilfellene er blitt analysert og at det bidrar til mer juridisk bakgrunn enn det man har hatt før tilsynene. NHO SH legger til grunn at det i den sammenheng har blitt utviklet nyanser i hvordan lovverket blir tolket fra Konkurransetilsynets side, og at dette på en eller annen måte bør komme frem i veilederen.

-I lys av det bakenforliggende arbeidet til tilsynet de siste årene, har nok forventningene til veilederens anvendelighet for dagligvaresektoren vært noe høyere enn det utkastet har lagt seg på. Det reises spørsmål om man har klart å bidra i utkastet til veilederen om faktorer som gjør dagligvarehandelen bedre skodd til å unngå ulovlig prisdiskriminering, heter det i høringsvaret.

Henrik Bjørge

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?