Julegaver fra utenlandsk nettbutikk: Trygt?

Publisert

Bransjedirektør for Handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, og leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, oppfordrer alle til å være obs når de handler på nett. Foto: NHO Service og Handel / John Trygve Tollefsen

Samtidig som det ofte er både billig og effektivt, kan netthandel være en jungel det er vanskelig å orientere seg i. Du skal likevel kunne handle julegaver på nett både trygt og med god samvittighet – men det er lurt å være litt bevisst.

Per i dag går 12 % av nordmenns samlede varekjøp til nettbutikker, og vi handler stadig mer på nett. Selv om den eksplosive veksten under pandemien har avtatt, er dette fortsatt den salgskanalen som vokser raskest.

Internett er også flittig brukt når vi kjøper julegaver. Det er likevel ikke bare norske nettbutikker som tjener på julehandelen vår. 30 % av alle norske nettkjøp går nemlig til utenlandske aktører.

– Vi ønsker global handel velkommen her i Norge. Samtidig kan det være lurt å tenke over visse aspekter før du trykker på kjøpsknappen hos nettbutikker som holder til utenfor EU og EØS-området, uttaler Linda Vist, bransjedirektør for Handel i NHO Service og Handel.

Den ferske testen av bakeformer i silikon fra Forbrukerrådet, er et godt eksempel på dette. Denne viser blant annet at bakeformer kjøpt hos nettbutikkene Shein og Wish, setter igjen farlige kjemikalier ved bruk.

Strengere regler i Europa

— Europa har et strengere regelverk for kjemikalier i produkter enn mange andre land. Det betyr at du risikerer å få med mer skadelige stoffer på kjøpet når du handler varer fra nettbutikker utenfor EU. Styr derfor unna nettbutikker utenfor Europa, særlig når du kjøper produkter som kommer i nærkontakt med mat og kropp, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Julehandelen i dag skjer via både fysiske og digitale kanaler. For sistnevnte kan det være lurt å være litt oppmerksom dersom du handler fra nettbutikker utenfor Europa. Foto: Ilustrasjonsfoto, Colourbox

Dette er særlig alvorlig når du handler julegaver. For selv om du ikke nødvendigvis gjør noe ulovlig ved å handle varer som er forbudt å selge i Norge, så er du ansvarlig for at varen er kommet hit. Det vil si at du, dersom du eksempelvis gir bort silikonbakeformer fra Shein, er ansvarlig for eventuelle negative konsekvenser dette får.

Instefjord advarer samtidig mot nettbutikker som ser norske ut, men som ikke er det.

— Vi mottar ofte henvendelser fra frustrerte forbrukere som tror de har kjøpt et produkt fra Norge, men som i realiteten har handlet fra en utenomeuropeisk nettbutikk, og det er ikke så rart. Mange nettbutikker utgir seg for å være norske, og det ikke alltid like enkelt å skille dem fra hverandre. Foruten uønskede kjemikalier, er det skyhøye tollregninger, produkter som ikke lever opp til forventningene og upraktiske returneringsordninger vi hører mest om.

Bærekraftperspektiv?

I tillegg til faren for å få i seg giftstoffer, få tilsendt feil varer eller gå på en økonomisk smell, er det også et bærekraftperspektiv å ta hensyn til når en handler fra utenlandske nettaktører.

Et aktuelt eksempel er den hurtigvoksende nettbutikken Shein. Shein har fått sin dose medieomtale denne høsten, og har blant annet blitt kritisert for å oppfordre til overforbruk, samt for å utnytte arbeiderne sine. Likevel har nettbutikken hatt eksplosiv vekst den siste tiden.

– Jeg tror de færreste som handler hos for eksempel Shein, gjør dette fordi de ikke bryr seg. Jeg tror mange ikke vet, og derfor må vi snakke mer om nettopp dette, sier Vist.

Skal du handle på nett? Da kan det være lurt å sjekke om…

  • Hvilke betalingsløsninger har siden? Er det en kjent løsning som du stoler på?
  • Hvordan er språket? Kan teksten være oversatt via Google Translate? Det er i så fall et dårlig tegn.
  • Er kontaktinformasjon ved reklamasjon eller andre spørsmål, lett tilgjengelig? Er det oppgitt telefonnummer?
  • Finnes det produktbeskrivelse? Hvor utfyllende er denne?
  • Finner du nettadressen i denne artikkelen fra Forbrukerrådet? Det kan være et faresignal.
kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?