Det snakkes stadig mer om sirkulærøkonomi, og varehandelen blir ofte stilt til ansvar. Særlig tekstilbransjen blir løftet frem som lite bærekraftig.
– Dersom dette skal snu, må det komme politiske insentiver som legger til rette for sirkulære forretningsmodeller og konkurranse på like vilkår, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.
Hun ser det derfor som positivt at Torvik-utvalget etterlyser "en bred utredning av tiltak for å fremme sirkulære aktiviteter" i den ferske NOU-en "Et helhetlig skattesystem".
Må settes på agendaen
Utvalget har vurdert ulike sirkulære tiltak, blant annet momsreduksjon på brukte varer, leie og reparasjon. I dag må momsen på 25 % betales på nytt når man kjøper en brukt vare. Dette gjør ombruk lite lønnsomt, både for forbrukerne og bedriftene, noe NHO Service og Handel har spilt inn i møter med Torvik-utvalget.
– At vi ikke vet nok om hva som vil fungerer, er en konklusjon vi kan stille oss bak. Det er likevel viktig at utvalgets vurdering følges opp: at sirkulære, politiske insentiver settes på agendaen, uttaler Kaltenborn.
Nå etterlyser hun at regjeringen er raskt på ballen.
– Mange bedrifter står klare, og de ønsker å ta et større klimaansvar. Samtidig må de drive lønnsomt. Det handler om grønne arbeidsplasser i Norge, og det handler om å levere de varene og tjenestene som forbrukerne trenger, avslutter hun.